Gallen-Kallelan museo

TAPASEURA VIERAILI GALLEN-KALLELAN MUSEO TARVASPÄÄSSÄ 16.5.2022

 

Kun kerran museoiden makuun on päästy, niin Villa Gyllenbergin jälkeen vierailimme Akseli Gallen-Kallelan museossa Tarvaspäässä. Tarvaspäässä on esillä näyttely, missä tutustutaan Akseli Gallen-Kallelan mentoroimiin nuoriin taiteilijoihin mm. Thyra Ahlströmiin, Carl Bengtsiin, Eero Nelimarkkaan, Alpo Sailoon ja Hugo Simbergiin.Näyttelyn on kuratoinut Laura Gutman.

 

Erinomainen oppaamme Minna Lindfors johdatteli meidät Tarvaspään historiaan. Aluehan on kuulunut 1900 luvun alussa Albergan kartanoon ja Gallen-Kallela sai ostaa alueen kartanolta ja rakennukset syntyivät 1900 luvun alkuvuosina. Museoalue on luonnonkaunis sijaiten Laajalahden ranta-alueella. Museo sai nimensä Tarvaspää lähellä sijaitsevan Tarvon saaren mukaan. Samasta lähteeestä on syntynyt myös läheisen moottoritien nimi Tarvontie.

 

Tunnin kierros oppaamme johdolla meni kuin siivillä. Ehdimme kuitenkin saada hyvän kuvan Gallen-Kallelan mentoroinnista ja hänen vaikutuksestaan manittuihin nuoriin taiteilijoihin. Vierailu päätettiin taiteilijaperheen ensimmäisessä asunnossa, vastapäätä varsinaista museota, missä tänään on viehättäva kahvila Zoceria. Hyvät kahvit ja erinomaisen maukas marjapiirakka jättivät vierailusta hyvän maun suuhun. Meillä oli hauskaa uskoo mukana ollut Risto Rasku