Vuosi 2019

TAPASEURAN BLINI-ILTA FRANS&AMELIESSA 11.2.2019

Jo noin kymmenennen kerran olimme me tapaseuralaiset nauttimassa helmikuun kunniaksi herkullisia blinejä. Nyt jo kolmannen kerran tämä tapahtui Kluuvinkadulla Frans&Amelie ravintolan kabinetissa, mikä oli ääriään myöten täynnä. Tämä blini-ilta on tapahtuma, mitä ei tarvitse edes mainostaa vaan se täyttyy hyvin nopeasti. Blinilautanen oli herkullinen kuten kuvasta näkyy.Blinit paksuja ja kuohkeita ja lisukkeet erinomaisia. Virolaissyntyinen tarjoilijamme Reigon ei innostunut tällä kerralla laulamaan, mutta opasti meitä asiantuntevasti blini perinteeseen.

Viihdyimme todella mainiosti ja ennen kuin huomasimmekaan oli jo iltauutisten aika ja kympin uutisiin varmasti jo kaikki ehtivät kotiin. Kiitos erinomaisen viihtyisästä seurasta

Risto

TAPASEURAN VUOSIKOKOUS 2019 STOCKMANNIN PÄÄKONTTORI PITÄJÄNMÄELLÄ.

43 tapaseuralaista kokoontui Stockmannin pääkonttorin auditorioon päättämään Tapaseuran asioista. Puheenjohtajamme Kaarina oli jälleen kerran hankkinut meille mainion paikan vuosikokouksellemme. Alkuun nautimme Stockmannin tarjoamat maistuvat kahvit, minkä jälkeen Kaarina avasi tilaisuuden. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin jälleen vanha ystävämme oikeusneuvos Erkki-Juhani Taipale, joka vetikin hyvin ja rutinoidusti vuosikokouksen, minkä sihteerinä toimi Risto Rasku tuuraten estynyttä kokoussihteeriämme Tarja Pursiainen-Vakkaria.

Käsiteltiin normaalit vuosikokousasiat toimintakertomus, ja tilinpäätös. Toiminta vuonna 2018 oli jälleen vilkasta kaikkiaan 22 eri tilaisuutta ja yli 600 osallistujaa vuoden aikana.Talous on hyvällä tolalla ja takaa turvallisen toiminnan jatkossakin. Seurassa oli 276 jäsentä vuoden 2018 lopussa. Jäsenmaksu säilytettiin ennallaan 30 eurossa. Hallitukseen tuli pienoisia muutoksia kun esimerkiksi pitkäaikainen sihteerimme ja tiedottajamme Päivi Enden joutui jättämään hallituksen työesteiden takia. Päivi palkittiin muuten vuoden tapaseuralaisena "suolalusikalla".Onnittelut Päivi. Hallituksen kokoonpano on puheenjohtaja Kaarina Suonperä, varsinaiset jäsenet Annamaija Aro,Pertti Elvilä,Merja Lehtonen,Tarja Pursiainen-Vakkari,Risto Rasku sekä Jari Reponen. Varajäsenet Joonas Konstig, Sakari Närvanen ja uutena Pekka Talvensaari.

Kokous valitsi hallituksen esityksestä emeritus suurlähettiläs Antti Lassilan Tapaseuran kunniajäseneksi.

Kokouksen jälkeen Stockmannin asiakaspäällikkö Anna Salmi kertoi meille konsernin toiminnasta ja tilanteesta. Toiminta on keskittynyt Suomeen, Ruotsiin ja Balttian maihin. Venäjä on jäänyt toiminnan ulkopuolelle. Verkkokauppa kasvaa, mutta myös "kivijalkakaupaan" panostetaan.Kiitos Anna Salmi ja Stockmann mahdollisuudesta vierailla Stocmannilla.

Risto Rasku

ARKTISTA YHTEISTYÖTÄ JA YMPÄRISTÖVASTUULLISTA KOKOUSTAMISTA.

Tapaseuran seminaari "Arktinen yhteistyö ja Suomen puheenjohtajuus" kiinnosti runsasta kolmeakymmentä tapaseuralaista ja he saapuivat seuraamaan huippumielenkiintoista esitystä Helsingin Yliopiston Porthania taloon.

Arktisen yhteistyön johtava asiantuntija Rene Söderman Ulkoministeriöstä aloitti kertomalla mistä alueesta on kysymys ja alueen erityspiirteistä. Suomen kolmevuotinen puheenjohtajuus on mennyt suotuisissa merkeissä ja tuloksiakin on saatu. Ulkoministerit ovat tavanneet kahdesti, mutta suurin työ on tehty asiantuntijaryhmissä. Suomi luovuttaa puheenjohtajuuden tämän vuoden aikana Islannille.

Kongressivastaava, avustava virkamies, tässä tapauksessa muuten viehättävä nainen ja Tapaseuran jäsen, Annariina Kukkonen hurmasi meidät kertoessaan miten hän on kehittänyt uudenlaisen, ympäristövastuullisen tavan järjestää kokouksia.Me kaikki läsnäolleet kuten myös Arktisen Yhteistyön osapuolet olimme samaa mieltä, että vihdoinkin ollaan tekemässä jotain konkreettista ympäristömme pelastamiseksi kiitos Annariinan. Hänen metodinsa ovat herättäneet suurta kiinnostusta laajemminkin ja tästä saattaa tulla myös käytetty metodi Suomen ottaessa vastaan EU:n puheenjohtajuuden tämän vuoden aikana. Hyvin, hyvin mielenkiintoista.

Kiitos loistavat esiintyjät ja hyvin innostuneet tapaseuralaiset kuulijat ja kiitos Eva-Christina tilaisuuden järjestämisestä. Tällaista kaivataan lisää uskoo Risto Rasku

TAPASEURA VIERAILI ROMANIAN SUURLÄHETYSTÖSSÄ 4.HUHTIKUUTA 2019

Romanian suurlähettiläs Razvan Rotundu oli kutsunut tapaseuralaisia lähetystöönsä Romanian EU puheenjohtajuuden merkeissä

Meitä oli 16 kutsun vastaanottanutta tapaseuralaista. Vastaanotto oli oikein ystävällinen ja vieraanvarainen. Kuulimme romanialaisista tavoista ja perinteistä sekä näimme kauniita kuvia ja videon upeasta luonnosta, maisemista ja rakennuksista.

Third secretary Andreea Astefanesei- Saguna oli itse leiponut meille erilaisia piirakoita. Ja ne maistuivat herkullisilta.

Suurkiitos erinomaisesta tilaisuudesta.

Kaarina Suonperä

TAPASEURA REITZIN SÄÄTIÖN MUSEOSSA HELSINGISSÄ 11.4.2019.

15 tapaseuralaista pääsi tutustumaan Reitzin säätiön ylläpitämään museoon Helsingissä. Museosta löytyy esimerkiksi 180 maalausta ja taideteosta joukossa hyvinkin kuuluisia maalareita. Lisäksi museossa on antiikkia ja jonkin verran vanhoja aseita. Asiantuntevan opastuksen kera saa museokäynnistä moninkertaisen ilon ja hyödyn.Kiitos Merja Lehtonen vierailun organisoinnista.

Kaarina kertoi pikkutyttönä käyneensä Reitzien kodissa myymässä vappukukkia. Ja se Reitzin vanha setä tarjosi kukkaistytölle jäätelöä, muisteli Kaarina.

Tällaista kirjoittelee ei tällä kertaa mukana ollut, mutta mukanaolleita kuullut Risto

TAPASEURA VIERAILI LUMENELLA 16.05.2019.

26 Lumenesta ja sen laadukkaista ja tällä kertaa myös edullisista tuotteista kiinnostunutta tapaseuralaista vieraili Lumenen tehtaanmyymälässä Kauklahdessa. Lumenen Outlets&Events Manager Susanna Korhonen otti meidät vastaan ja kertoi työnantajastaan, sen tuotteista ja niiden valmistamisesta Kauklahdessa. Lumene on siis täysin suomalainen yritys ja tuotanto tapahtuu Kauklahdessa. Kotimaiset raaka-aineet ovat tärkeitä Lumenelle.Yhä enemmän on tullut myös tuotteita miehille ja sehän meitä viittä miespuolista vierailijaa kiinnosti.

Esittelyn jälkeen sitten alkoi tuotteisiin tutustuminen käsikopelolla ja nenääkin hyödyntäen. Kuten aina tehtaanmyymälöissä, löytyi täältäkin 2-laadun pintaviallisia tuotteita hyvin edullisesti. Ladyjen puolella sai litran Mini-Grip pussukan täyteen ahdettuna kympillä. Ja sitten lopulta vielä kaikista ostoksista 25 % alennuksen. Vuoden partavaahdot ja ihonhoitotuotteet on nyt sitten hankittu muutamalla kymmenellä eurolla toteaa

Risto Rasku

Tapaseura jakoi 58 stipendiä

Tapaseura sai 20-vuotisjuhlassaan vuonna 2016 merkittävän lahjoituksen käytettäväksi lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseen ja kannustamiseen. Tänä keväänä olemme jakaneet yhteensä 58 stipendiä viidelle eri koululle. Stipendit olivat 50 euron suuruisia lahjakortteja kirjakauppaa. Kohderyhmä oli viidennen ja kuudennen luokan oppilaat. Jokaisesta luokasta kaksi oppilasta, tyttö ja poika, saivat stipendin. Hallituksen päätöksen mukaisesti stipendit jaettiin neljään helsinkiläiseen kouluun – Myllypuron peruskoulu, Pohjois-Haagan ala-aste, Tapanilan ala-aste ja Tehtaankadun ala-aste. Lisäksi stipendejä sai heinolalainen Kailaan koulu. Useimmissa kouluissa lukeminen, sadut ja tarinat oli nostettu vuoden teemaksi, joten opettajien oli helppo valita stipendeihin oikeutetut oppilaat. Tapaseura oli asettanut kriteereiksi oppilaan kasvaneen innostuksen lukemista kohtaa, joka näkyy nuorten kirjojen lisääntyneenä lukemisena. Lisäksi oppilaan piti pystyä tuottamaan entistä sujuvampaa tekstiä, analysoimaan annettua tekstiä ja jakamaan lukukokemuksensa muiden kanssa. Kaikki stipendit käytiin viemässä puheenjohtaja Kaarina Suonperän johdolla kouluihin. Koulut ottivat stipendit vastaan hyvin kiitollisina, ja samalla selvittivät itselleen Tapaseuran perusolemusta hyvien tapojen edistäjänä. Kouluilla meitä vastassa oli aina rehtori ja useissa kouluissa myös luokat, joihin stipendit oli kohdistettu. Kaikissa kouluissa stipendeistä kerrottiin kevätjuhlassa. Stipendejä jaettaessa kerrottiin oppilaille aina myös hyvistä tavoista. Oppilaille pystyttiin tuottamaan iloa mutta ennen kaikkea Tapaseura on ollut luomassa intoa ja kiinnostusta yleisesti vähentynyttä lukutaitoa kohtaan. Merja Lehtonen

TAPASEURAN RAPUJUHLA SUOMENLINNAN UPSEERIKERHOLLA 13. ELOKUUTA 2019

Oli taas se aika vuodesta kun ravustajat olivat mertoineen olleet asialla ja hankkineet meille 28:lle tapaseuralaiselle jokaiselle viisi rapua nautittavaksi. Komeita olivat joskin aika kovakuorisia. Lämpimänä nautimme perinteisen lohimedaljongin ja kyytipoikana Kossu snapsi ja hyvää talon valkoviiniä.

Kunniavieraaksemme olimme kutsuneet Suomenlinnan Hoitokunnan johtajan Ilari Kurrin, joka oli paitsi rapujen ystävä ja hauska seuramies, myös asiantuntija "Maailman perintökohteen" Suomenlinnan hoidossa ja huoltamisessa. Suomenlinna työllistää kesäisin 400-500 henkilöä, siellä asuu vakinaisesti 850 henkilöä ja siellä vierailee joka vuosi lähes miljoona turistia. Hoitokunta ja Merisotakoulu ovat suurimmat työnantajat.

Jälleen kerran, arvatenkin jo kolmannentoista kerran, meillä oli hauskaa. Arvat myytiin kaikki loppuun ja ainakin joka toinen arpa voitti. Luvattu kuu piilotteli ovelasti lautan takana ja näyttäytyi vasta koko komeudessaan saapuessame Kauppatorin rantaan. Tyytyväisinä, toinen toisillemme hauskaa loppukesää toivotellen, erosimme kukin omalle suunnalleen. Alkuvuodesta 2020 kerho on menossa remonttiin, mutta johtaja Kurri lupasi, että jo elokuussa remontti on ohi. Siten ensi kesän rapujuhlaa odotellen

Risto

Tapaseuran kesäretki Louhisaaren kartanoon ja Kultarantaan 2019

Elokuun lopussa 2019 bussi kuljetti meidät aamuseitsemältä Kiasman edestä Naantaliin, jossa söimme herkulliset suolaiset vohvelit Kahvila Amandiksessa rantabulevardilla.

Jatkoimme kylläisinä ensimmäiseen kohteeseemme. Louhisaaren kartano tunnetaan etenkin marsalkka Mannerheimin lapsuudenkotina. Kartanokierros vei meidät Flemingin suvun ajasta 1900-luvulle asti. Sen jälkeen nautittiin karjalanpaistilounas.

Kesäretken toisena nähtävyytenä oli Tasavallan Presidentin kesäasunto Kultaranta, jossa tutustuimme kauniiseen puutarhaan ja tiluksiin Kultarannan rakennuttajan Alfred Kordelinin taidepuistosuunnitelmiin Jonas Konstig

Tutustuminen Alvar Aallon maailmaan

Kuluvan vuoden teemamme on Hyvinvointia kulttuurista ja tähän teemaan sopi erinomaisesti vierailla maamme tunnetuimman arkkitehdin Alvar Aallon kotiin ja ateljeehen.

Aalto aloitti suunnittelutoimistonsa yhdessä ensimmäisen vaimonsa Aino Aallon kanssa kotitalonsa yhteydessä. Tiloissa työskenteli myös muutama palkattu arkkitehti. Toiminnan laajennuttua toimisto kävi ahtaaksi, ja oli tarve rakentaa uusi rakennus, Studio Aalto, parin sadan metrin päähän kotitalosta. Siellä työskenteli vaihtelevasti useita hyvin menestyneitä arkkitehtejä.

Aino Aalto menehtyi suhteellisen nuorena. Alvar Aallon toinen vaimo Elissa oli myös arkkitehti ja Ainon tapaan myös hänen suunnitelmiaan on jäänyt elämään varsinkin monissa lasiesineissä.

Tuskin Suomessa on yhtään kotia, jossa ei olisi ainakin Aalto-maljakkoa, Aino-juomalasia, kukkatasoa tai jakkaraa!

Toteaa mukanaollut Annamaija Aro

TAPASEURA VIETTI TAPAPÄIVÄÄ JA PALKITSI HYVÄTAPAISIA SÄÄTYTALOSSA 16.9.2019

Nelisenkymmentä tapaseuralaista ja parisenkymmentä palkittavaa kokoontui Säätytalolle hallituksen budjettineuvotteluiden keskelle joten vilkasta oli. Syyksi palkittavien runsaaseen määrään paljastui Suomen Jääkiekkoleijonien 2019 maailmanmestaruuden voittaneen joukkueen valitseminen Vuoden käyttäytyjäksi. Valinta herätti runsasta kiinnostusta mediassa ja paikalla oli ainakin MTV:n ja Yle ykkösen "Puoli Seitsemän" kuvaajaryhmät. Hyvien tapojen lähettiläiksi Tapaseuran hallitus oli valinnut näyttelijä Ritva Oksasen sekä näyttelijä, yrittäjä Jasper Pääkkösen. Opiskelijat Kuninkaantien Lukiosta Espoosta olivat valinneet omaksi Hyvien tapojen lähettilääkseen jääkiekkoilija Noora Rädyn.

Palkitsemistilaisuus oli mieliinpainuva puheenjohtajamme johdatellessa jääkiekkouroita muun muassa laulamaan. Kankeasti se alkoi, mutta Ritva Oksasen aktiivisella avulla "Kalliolla, kukkulalla" kajahti lopulta upeasti. Joukkueen valmentaja Jukka Jalonen sekä joukkueenjohtaja Jere Lehtinen vastailivat Kaarinan kysymyksiin ja puheenvuoron sai myös jo ikoniksi kohonnut Marko "Mörkö" Anttila. Ritva Oksanen lausui kauniin runon palkitsemisensa yhteydessä.

Tilaisuus jatkui kuohuviinilasillisella ja maukkailla kahveilla suolaisten ja makeiden leivonnaisten kera. Kaikki palkitut olivat upeasti mukana ja monia mielenkiintoisia keskusteluja käytiin. Miten nämä Tapapäivän tilaisuudet osaavatkaan aina yllättää positiivisesti ihmettelee Risto Rasku.

TAPASEURAN PERINTEINEN SILAKKABUFFEE VIVANILLA 9.10.2019.

Pöytä oli taas täynnä viimeistä paikkaa myöten kun Sepe Vanhanen miehistöineen oli kutsunut meidät 20 tapaseuralaista nauttimaan silakkapöydän antimista. Kummallista vaan, että skanssin kynnyksestä oli taas tullut vähän korkeampi ja rappusista vähän jyrkemmät.Olivathan vieraat myös ikääntyneet ainakin kahdeksan vuotta,koska tämä oli kahdeksas kerta kun nautimme silakoita Vivanilla.

Kuvat ohessa kertovat hyvin silakkapöydän herkullisuudesta ja salaatti oli tuoretta ja maistuvaa.Pertti oli taas löytänyt meille erinomaisen valkoviinin ja se maistui viimeiseen tippaan. Ei ihme, että skanssissa näkyi vain tyytyväisiä tapaseuralaisia kuten Margaritan ja Annamaijan kuvat hyvin osittavat. Ja Vivan on taas varattu meille seuraaville silakkamarkkinoille.

Sitä odottaen. Risto

TAPASEURA LAHDEN KAUPUNGINTETTERISSA KATSOMASSA NUNNIA JA KONNIA.

Bussilastillinen eli kolmekymmentä tapaseuralaista matkasi kauniissa syyssäässä Kiasman bussipysäkiltä Lahteen ja siellä Kaupunginteatteriin katsomaan musikaalia "Nunnia ja Konnia" torstaina 24. lokakuuta 2019. Ja kyllähän sieltä molempia löytyi sovitettuna vauhdikkaaseen ja hyvin laulettuun ja tanssittuun musikaaliin. Erikoismaininta hyville ja toimiville lavasteille, jotka tekivät esityksestä sujuvan ja nautittavan. Puoliaikaviinerit sulivat suussa eikä kahvikaan ollut huonoa.

Kaikin puolin nautittava matka. Kiitos jälleen kerran Vehoniemen Liikenne ja firman mainio kuljettaja.

Ensi vuonna mennään taas jonnekin Helsingin ulkopuolelle katsomaan teatteria lupaa Risto

TAPASEURAN ENSIMMÄINEN LOUNASTAPAAMINEN VIERAANA KELAN PÄÄJOHTAJA ELLI AALTONEN.

Aurinkoisia terveisiä toivotellen, kerron että Mamma Rosan lounastapaaminen sujui erinomaisen hyvin! Lähtiessämme tultiin halaten kiittämään ja toivottiin lisää mielenkiintoisia lounaskokouksia. Mamma Rosan ruokaa, palvelua ja sijaintia kehuttiin.

Kelan pääjohtaja Elli Aaltosen esitystä kiittivät myös mukana olleet miesjäsenemme. Aihe "Kela kansalaisen palvelijana" oli mielenkiintoinen, informatiivinen ja tarjosi kuulijoille uutta asiaa. Älkäämme unohtako itsekään, että palvelukyky on keskeinen osa hyvää palvelua ja onnistunutta asiakaskokemusta.

Toimittaja Eija Mansikkamäen juuri ilmestynyt kirja "Kun minua ei enää ole", kosketti ja herätti monet meistä pohtimaan asiaa. Kuka tietää ja tuntee sinun pankkitilinumerosi ja turvakoodisi? Ja muut hiljaiset "omat tietosi"? Kysyn ihan vakavasti.

Kaarina

TAPASEURA FOOD MARKET HERKUN VIERAINA BISTROSSA.

Kyllä se Kaarinan verkosto ja vanhojen poikaystävien kirjo on laadukas ja upea. Siitä osoituksena olimme saaneet kutsun vanhaan Stockmannin Herkkuun, mikä nykyään kuuluu HOK-Elannon liiketoimintaryhmään ja kantaa nimeä Food Market Herkku. Isäntäväki ketjunjohtaja Mika Heikkinen, "mister Herkku" Teuvo Koivisto, kokki Aleksi Jantunen ja myyjä Rebekka Salmela pitivät vieraitaan kuin kukkaa kämmenellä. Vieraat viihtyivät ja nauttivat.

Alkumaljana tarjottiin Pol Roger reserve samppanja ja alkuruokana lohitatar sumakilla kera Amuse bouchen. Ja sitten se Bistron kalakeitto A'la Eero Vottonen. Keitto on suunnattoman hyvää ja annos runsas. Suosittelen lämpimästi. Kyytipoikana valkoviini Wolberger W 3 Alsace. Jälkiruuaksi Kappelin juustolan Illusia sinihomejuustoa ja Loreley valkohomejuustoa sekä kahvia. Erinomainen ateria, mikä sai tapaseuralaisilta yksimielisen kiitoksen.

Suurkiitokset Food Market Herkulle meiltä kaikilta osallistuneilta. Tulemme uudelleen lupaa mukanaollut Risto

TAPASEURA VIETTI PIKKUJOULUAAN WINECELLAR'SISSA JO NELJÄTTÄ KERTAA.

Jälleen kerran saimme kellarin täyteen kun runsaat neljäkymmentä tapaseuralaista kokoontui viettämään pikkujoulua eilen tiistaina 10. joulukuuta 2019. Tähän pikkujouluunhan liittyy jo perinteisesti kaksi tapahtumaa, Luciat ja Vuoden Tapateon palkitseminen. Niinpä nytkin.

Mårtensdals Skolan musiikkiluokka Vantaalta ilahdutti meitä jouluisilla lauluillaan. Tonttu Ronya on jo seitsemännellä ja siksi edustaa Helsinge Skolanin musiikkiluokkaa. Mainittakoon, että kaikki tytöt pelaavat myös käsipalloa IF Helsinge Atlaksessa. Monipuolisia tyttöjä.

Vuoden Tapateoksi oli Tapaseuran hallitus Jarin esityksestä valinnut Linnanmäen Huvipuiston kesätyöläisten erinomaisen hyvän tapakoulutuksen. Jari on jo pitkään kiinnittänyt huomiota itse Linnanmäellä työskennellessään kesätyöläisten erinomaiseen käytökseen. Linnanmäeltä oli huomionosoitusta vastaanottamassa toimitusjohtaja Pia Adlivakin sekä henkilöstöjohtaja Elina Örthen. Pia ja Elina kertoivat hauskasti miten tapakoulutus ja muukin koulutus Linnanmäellä henkilöstölle annetaan. Todella palkitsemisen arvoista toimintaa. Onnittelumme.

Tarjoilu oli suurenmoista. Kuumat glögit odottivat kun saavuimme sisään hämyiseen kellariin. Sitten kahvit, juustot, karjalanpiirakat ja tietenkin perinteisesti ranskalaiset jouluhalot. Kiitos hallitus ja kiitos etenkin pääkokkimme Jari joka osaa taikoa keittiössäkin.Joululaulujakin laulettiin ja tunnelma oli niin jouluinen toteaa mukanaollut Risto