Vuosi 2015

TAPASEURAN PUUROJUHLA JA VUODEN TAPATEON PALKITSEMINEN AARIKALLA KESKIVIIKKONA  9. JOULUKUUTA 2015

Vuoden tauon jälkeen palasimme jälleen ystäviemme Pauliinan ja Sariannen luokse Aarikalle ja hyvästä syystä. Paitsi, että Aarikan tuotteet ovat hyviä, he myös laittavat maailman parasta uunihaudutettua ohrapuuroa. Vain sen takia kannattaa osallistua ajattelee varmaan moni mukana olleista.

Puuro ei kuitenkaan jäänyt tilaisuuden ainoaksi anniksi. Puurojuhlassahan perinteisesti palkitaan Tapaseuran valinta ”Vuoden tapateoksi”. Tänäkin vuonna valinta oli osunut täydellisesti napiin ajatellen vuoden 2015 teemaamme ”Rakkaat Ikärikkaat”.  Hoivakodista kummimummut ja -vaarit päiväkotilapsille oli tämän vuoden valinta. Lahtelaisen Pilke päiväkodin Onnimannin lapset ja Mikevan hoivakoti Vallesmannin ikärikkaat elävät samassa pihapiirissä ja lapset saavat mummuja ja vaareja arkeensa. Mummut ja vaarit saavat puolestaan virikkeitä elämäänsä seuratessaan lasten elämää samassa pihassa. Myös vierailut puolin ja toisin ovat viikottaisia. Mummi tai vaari voi lukea tai kertoa satuja muutaman lapsen kanssa, auttaa pukeutumisessa, neuvoa kumpi saapas kumpaan jalkaan ja olla lasten kanssa yhdessä ja sylitellä. Siis aivan arkisia asioita.

Näistä kaikista mahdollisuuksista olivat meille kertomassa Pilke päiväkodit Oy:n toimitusjohtaja Minna Martikainen ja Mikeva Oy:n toimitusjohtaja Petri Pitkäranta. He myös vastaanottivat Tapaseuran kunniakirjat vuoden tapateosta ja kauniit kukkakimput. He olivat tavattoman iloisia Tapaseuran huomionosoituksesta ja kaikkien läsnäolleiden toive oli, että tämänlainen toimintamuoto leviäisi nopeasti mahdollisimman laajalle.

Joululaulujakin luonnollisesti laulettiin ja joulurunokin lausuttiin. Hauskaa oli ja ensi jouluna nautitaan jälleen herkkupuuroa Aarikalla lupasi Pauliina. Tästä on hyvin iloinen              

                                                  Risto Rasku

TAPASEURAN ”STUDIA GENERALIA” RAKKAAT IKÄRIKKAAT TEEMAN MERKEISSÄ PORTHANIALLA TORSTAINA 19.11.2015 

Noin 50 kuulijaa oli kokoontunut Porthanian luentosaliin III kuulemaan Tapaseuran vuoden teeman ”Rakkaat ikärikkaat” pohjalle rakennettua luento- ja keskustelutilaisuutta. Toisaalta ilahduttavaa oli se, että puolet kuulijoista oli jäsenkuntamme ulkopuolisia ja toisaalta surullista se, että näin korkealaatuinen tilaisuus niin vähän kiinnostaa omaa jäsenkuntaamme. 

Seuran varapuheenjohtaja avasi tilaisuuden puheenjohtajan ollessa työmatkalla. Hyvin huonotapaisesti varapuheenjohtaja unohti esitellä itsensä, mikä häntä nyt kovasti harmittaa, mutta tilaisuus saatiin kuitenkin sujuvasti alkuun. Tapaseuran hallituksen jäsen ja näiden Studia Generalia -tilaisuuksien monivuotinen järjestelijä ja puuhamies fil. tri. Sakari Närvänen aloitti analysoimalla ja omiin kokemuksiin perustaen, mitä tuo teemamme ”Rakkaat ikärikkaat” oikein sisällään pitää. Ja Sakarin analyysi oli terävä, kattava ja osittain humoristinenkin, mikä hyvin sopii hänen tähän asti elämäänsä 85 vuoteen, joissa vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää.  

Illan pääesiintyjä, THL:n tutkimusprofessori, geriatri ja lääketieteen tohtori Harriet Finne-Soveri, piti mainon esityksen vanhusten hoidon nykynäkemyksistä ja tulevaisuudesta sote-muutosten kourissa. Finne-Soveri on mainio esiintyjä ja myös hänen sanomansa tuntui menevän hyvin perille. Hän painotti voimakkaasti meidän ikääntyvien omaa osuutta hyvän vanhuuden takaamiseksi. Terveelliset elämäntavat, positiivinen elämänasenne ja sopivasti liikuntaa auttavat meitä jaksamaan vielä seniori-iässäkin pitämään huolta itsestämme ja kumppanistamme. Toki myös kehittyvät hoitomenetelmät ja kaikinpuolinen tekniikan hyväksikäyttö avustavat ikääntyviä. 

Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja, joka on tehnyt lähes koko työuransa Helsingin kaupungin sosiaalialalla, eläköityen lopulta kaupungin sosiaalijohtajana, kertoi omat näkemyksensä sosiaalialan kehityksestä 80-luvulta nykypäivään. Hän kertoi myös Suvanto ry:stä, minkä hallituksen puheenjohtajana Kananoja tänään toimii. Suvanto ry toimii turvallisen vanhuuden puolesta pyrkien ehkäisemään ikääntyneiden kaltoinkohtelua ja hyväksikäyttöä. Menetelminä ovat pääasiallisesti puhelinpäivystys ja tukihenkilötoiminta. 

Tilaisuus oli onnistunut ja jälleen kerran suuri kiitos Sakarille, joka joka vuosi on onnistunut kasaamaan hyvin korkeatasoisen ohjelman näihin Tapaseuran Studia Generalia -tilaisuuksiin. Porthaniasta poistui joukko kuulemaansa tyytyväisiä tiedonhaluisia, joiden joukossa myös 

Risto Rasku, Tapaseuran varapuheenjohtaja ja tilaisuuden avaaja 

 


TAPASEURALAISIA SIRKUS FINLANDIASSA 14.10.2015

Kaksikymmentäkahdeksan henkeä tapaseuralaisia, heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan ilahdutti itseään seuraamalla jälleen kerran niin hienon Sirkus Finlandian ohjelmaa Kaisaniemessä. Sirkus Finlandia on hyvin korkeatasoinen kansainvälinen sirkus, joka ei ainakaan minua ole kertaakaan pettänyt niiden viiden vuoden aikana, mitä olen sen esityksissä vieraillut. Eikä tehnyt sitä tälläkään kertaa. Viehättävä, ilmeikäs ja vähäeleinen naisklovni Michelle oli hyvin herttainen, Astronauts ryhmä taiteili avaruuspuvuissaan aivan teltan katossa, vauhdikas akrobaattiryhmä Cheban oli löytänyt uusia välineitä pomppurenkaista, joihin ainakin meidän juniorimme ihastuivat ikihyviksi. Loikat ja voltit olivat aivan huikeita. Aivan oma lukunsa oli Ingo Siebner merileijonineen. On vaikea maalikon kuvitella miten monta tuntia koulutusta ja miten monta kiloa silakkaa kuluu, että saa eläimet tekemään sellaisia temppuja. Yleisö viihtyi ja taiteilijatkin tuntuivat motivoituneilta. Kiitos sirkus Finlandia ja kiitos Taikuri Jari jotka järjestitte meille tämän ilopillerin ja hyvän olon.
Mukanaollut
Risto Rasku

SILAKOITA SILAKKAMARKKINOIDEN SYDÄMESSÄ KALJAASI VIVANILLA KOLERA-ALTAASSA 

Juuri sopivan kokoinen porukka tapaseuralaisia miehitti jälleen perinteisen Vivanin skanssin hirsipöydän 7.10.2015 nauttiakseen maustesilakoita saaristolaisleivän ja perunoiden kera - toki hyvää viiniäkään unohtamatta. Kotkalainen kaljaasi Vivan, joka on rakennettu vuosina 1947-49, ja toiminut kolmisenkymmentä vuotta rahtialuksena, kuuluu nyt Vivanin perinneyhdistykselle ja tekee tilausristeilyitä ja kouluttaa nuoria purjehtijoita. Alus on osallistunut jo kuusi kertaa Isojen purjealusten kokoontumiseen (Tall ship race) ja aikoo jatkaa edelleenkin; onhan seuraava kokoontuminen Kotkassa Vivanin kotisatamassa.

Kunhan kaikki seisemäntoista maustesillien ystävää oli löytänyt aluksen ja oli päästy yhteisymmärrykseen Kolera-altaan sijainnista, päästiin itse asiaan ja nauttimaan aluksen päällikön Seppo Vanhasen ja muonituksesta vastaavan rouva Porkan herkuista. Silakoita oli kuutta eri sorttia, saaristolaisleipä maukasta ja perunat suuria ja herkullisia. Ja Pertti oli valinnut erittäin hyvän viinin palanpainikkeeksi. Kaikki nauttivat, tunnelma oli iloinen ja Fregatin kannella käytiin laulun siivin. Ensi vuodeksikin on varaus tehty silakkamarkkinaviikon keskiviikoksi, joten parikymmentä silakan ystävää pääsee nauttimaan näistä iloista Vivanin skanssiin. Siellä aion olla minäkin uskoo paikalla nytkin ollut

                                                                                           Risto Rasku


TAPASEURA VIERAILI BALMUIRILLA LAUTTASAARESSA 30.9.2015

Runsaat 20 tapaseuralaista osallistui tutustumiskäyntiin Balmuirin showroomiin Lauttasaaressa. Balmuiria kutsutaan ammattipiireissä Oulun lahjaksi Suomelle, ovathan Balmuirin perustaja Heidi ja miehensä Juha kotoisin tuosta pohjoisesta kaupungista, missä edelleen myös asuvat. Näyttelyhuone pursui upeita tuotteita, uusia pipomalleja, kauniita shaaleja, suuria Helsinki-huiveja myöskin täydellisen harmaana ja intensiivisen tummansinisenä. Nahkatuotteita, niin säilytyslaatikoita kuin upeita tuoleja ja palleja. Huomiota herättivät myös vuoteiden sijaus-tuotteet, tyynyt ja lakanat.

Materiaaleina käytetään vain parasta pellavaa, babyalpakkaa sekä kidskashmiria kuten isäntämme Juha meille kertoi. Balmuir on perustettu 2007 ja on vajaassa kymmenessä vuodessa saavuttanut maailmalla hämmästyttävän aseman alallaan. Ruotsin hovi, Monacon ruhtinasperhe ja Qatarin kuningashuone ovat Balmuirin asiakkaita. Tärkeimpiä kontakteja ovat kuitenin maailman suurimmat ja tunnetuimmat tavaratalot, jotka tilaavat Balmuirin tuotteita. Esimerkiksi Lontoon Libertyllä voi löytää Balmuirin huivipöydän Alexsander McQueen ja Stella McCartneyn rinnalta. Huikeata!

Kauppakin kävi ja tapaseuralaiset käyttivät hyväkseen mahdollisuutta tilata tuotteita hieman edullisempaan hintaan. Hinnallahan Balmuir ei kilpaile vaan ainoastaan laadulla kuten Juha meille useasti painotti. Ja laatu on varmasti hyvää kuten Balmuirin menestys maailmalla todistaa. Mielenkiintoinen paikka ajattelee mukana ollut

                                        Risto Rasku


TAPAPÄIVÄ 18.9.2015

UPEA SÄÄTYTALO JÄLLEEN PAIKKANA TAPAPÄIVÄN SEREMONIOILLE

Tapapäivää vietettiin tänä vuonna perjantaina 18.9.2015. Kukaan ei aavistanut päivää valittaessa, että päivästä muutenkin tulisi hyvin erikoinen palkansaajien mielenosoituksineen ja pysähtyneine liikenteineen. Hyvin kaikki kuitenkin löysivät tiensä Säätytalolle, niin palkittavat kuin tapaseuralaisetkin.

Huomionosoituksen kohteiksi valitut olivat kaikkien paikalle saapuneiden mielestä jälleen hyvin onnistuneita ja ajankohtaisia. Kaiken lisäksi yhtä lukuunottamatta myöskin pystyivät saapumaan Säätytalolle kunniakirjojaan vastaanottamaan. Vuoden käyttäytyjäksi vuonna 2015 valittiin urheilumme tämän hetken suurin tähti, keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, todella komea, salskea ja hyvin käyttäytyvä pienen Jimi-pojan isä. Kaikki, jotka olemme seuranneet Teroa julkisuudessa, voimme yhtyä puheenjohtajamme Kaarinan sanoihin. Teron ryhdikäs olemus heijastaa osaamista ja varmuutta sekä herättää innostusta. Erityiskiitoksen tämä hyväkäytöksinen  nuori mies ansaitsee siitä, että hänen ei julkisuudessa ole kuultu käyttävän ainuttakaan kirosanaa aikana jolloin teatterissa ja televisiossa ”hyvän ohjelman” kriteerinä tuntuu olevan kirosanojen riitävä määrä.

Tapaseuran hallitus oli valinnut vuoden 2015 Hyvien Tapojen Lähettiläiksi Marimekon toimitusjohtajan, kauppatieteiden maisteri Tiina Alahuhta-Kaskon sekä ”nettipoliisina” tunnetuksi tulleen ylikonstaapeli Marko ”Fobba” Forssin. Tiina Alahuhta-Kasko on toiminut Marimekon toimitusjohtajana nyt runsaan vuoden ja oli noutamassa kunniakirjaansa kuningatarmaisena, ryhdikkäänä ja  edustavana upeassa marimekkopuserossaan. Todella edustava nainen malliksi nuoremmilleen ja miksi ei myös vanhemmille. Ylikonstaapeli Marko Forss on valittu vuoden poliisiksi vuonna 2011 ja on tänä päivänä netissä yksi seuratuimmista persoonista ja siten hyvin vaikutusvaltainen nuorten ihmisten elämään. Hän on pystynyt vaikuttamaan sosiaalisen median tapoihin positiivisesti mm. nettikiusaamisen suhteen.

Kaarinan lukio on vuoden 2015 nuorten Hyvien Tapojen Lähettiläiden valitsija. Nuorten valinta kohdistui näyttelijätär Venla Savikujaan, joka on nykyisin ehkä tunnetumpi hyvien, terveellisten elintapojen esittelijänä omassa blogissaan kuin entisestä roolistaan Salatut Elämät -televisiosarjassa. Toiseksi lähettilääksi nuoret valitsivat hip-hop laulaja Elastisen eli arkisemmin Kimmo Laihon. Hän ei valitettavasti kyennyt osallistumaan Säätytalon tapahtumaan ulkomaanmatkansa takia, mutta lähetti tervehdyksensä ja kiitoksensa huomionosoituksesta. Kaarinan lukion oppilaat, jotka olivat itse perustelemassa valintojaan ja jakamassa kunniakirjaa antoivat todella upean kuvan tämän päivän nuorista. Kiitos teille.

Tilaisuus oli jälleen upea ja kun Säätytalon antimetkin olivat jälleen maistuvia, poistui paikalta nelisenkymmentä tyytyväistä tapaseuralaista, niiden joukossa allekirjoittanut

                                                  Risto Rasku

 

P.S. Linkki Kaarinan lukion kuvagalleriaan: http://www.kaarina24.fi/lukio/tapalahettilas_2015/index.html


 

TERO PITKÄMÄESTÄ VUODEN 2015 KÄYTTÄYTYJÄ

 

Tapaseura ry valitsi Vuoden 2015 käyttäytyjäksi keihäänheittäjä Tero Pitkämäen.
 
- Tero Pitkämäki on rauhallinen ja kohtelias sekä rehti ja kannustava. Hänen ryhdikäs olemuksensa heijastaa osaamista ja varmuutta sekä herättää innostusta. Pitkämäki on henkilö, johon lasten ja nuorten on helppo samaistua, Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä perusteli valintaa.

- Pitkämäki vastaa kysymyksiin silmiin katsoen, olipa kysyjä lapsi tai aikuinen. Erityiskiitoksen tämä huumorintajuinen urheilija ansaitsee siitä, ettei hänen ole kuultu käyttävän julkisesti esiintyessään yhtään voimasanaa, Suonperä korostaa.


Hyvien tapojen lähettiläät
 


Vuoden 2015 Hyvien tapojen lähettiläiksi Tapaseura valitsi Marimekon toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kaskon sekä ylikonstaapeli Marko "Fobba" Forssin.

 

Yhteistyöhenkinen ja aitoutta korostava toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko on rohkea ja tarmokas osaaja, josta henkilökunta pitää ja joka itse pitää henkilökunnastaan. Hän availee Marimekon ovia eri mantereilla ja vie suomalaista osaamista maailmalle. Maineikkaan pörssiyhtiön naisvetäjä on kohdannut ja kumonnut ennakkoluuloja päättäväisellä, mutta rennolla otteella.

 

Ylikonstaapeli Marko "Fobba" Forss toimii näkyvästi nettiyhteisössä, varsinkin Facebookissa ja IRC-galleriassa -  siellä missä nuoretkin. Nettipoliisi Forss valittiin sosiaalisessa mediassa tekemänsä työnsä ansiosta myös Vuoden poliisiksi vuonna 2011 ja sai vuonna 2009 Vuoden yhteistyöteko-tunnustuspalkinnon. 
 


Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjalaiset valitsivat nuorten tapalähettiläiksi näyttelijä, bloggaaja Venla Savikujan sekä artisti, musiikkituottaja Kimmo Laihon (Elastinen).

 


Kuva: Annamaija Aro

RAPUJUHLAT 19.8.2015

 

RAPUJA JA LOTTAPERINTEITÄ TAPASEURALAISLLE SUOMENLINNAN UPSEERIKERHOLLA 19. ELOKUUTA 2015 

Mitä kaunein elokuun ilta suosi meitä kahtakymmentäkuutta tapaseuralaista ja kunniavierastamme sairaanhoitaja Maire Rautakoskea saapuessamme Suomenlinnan lauttarantaan. Tuttu tie rannasta Upseerikerholle ja siellä kauniisti koristeltuun rapuillallispöytään tuntui jo hyvin perinteiseltä, olihan tämä yhdeksäs kerta Tapaseuran rapuillalliselle. Ruokalistakin oli hyvin perinteinen rapuineen ja lohimedaljonkeineen höystettynä vahvalla kahvilla ja annoksella suklaakakkua. 

Kunniavieraamme Maire Rautakoski on oikea monitoiminainen. Olimme valinneet tämän illan teemaksi suomalaiset lotat ja heidän liittymisensä Suomenlinnaan. Maire aloitti työnsä vuonna 1942 Suomenlinnan Ilmavalvonta-aluekeskuksessa 15-vuotiaana pikkulottana heti koulun päätyttyä toukokuussa. Saimme kuulla mitä viehättävimmän tarinan pikkulotan kesästä Suomenlinnassa. Päätyö oli päivystää aluekeskuksessa kahdeksan tunnin vuoroissa, mutta vapaa-aikaakin jäi ja sen viettämiseen Suomenlinna oli erinomainen paikka. Tytöt pelasivat pesäpalloa, uivat ja myöhemmin kuvaan tuli myös käsipallo Suomenlinnassa perustetussa Karhun Pojissa. Mainittakoon, että Maire on myös merivoimien mestari naisten 100 metrin rintauinnissa. 

Kaikesta tästä ryhdikäs ja nuorekas 88-vuotias kunniavieraamme pukeutuneena lottien harmaaseen valkokauluksiseen työpukuun kertoi niin mielenkiintoisesti, että kuulijakunta hiljeni totaalisesti kuulemaan hänen tarinaansa. Mainittakoon, että Maire Rautakoski on myös maailmanluokan keilaaja, joka on saavuttanut mitaleita MM-tasolla ja harvoja naispuolisia  suurmestariluokan keilaajia Suomessa. 

Taikurimme Jari ilahdutti meitä opettamalla meille sorminäppäryyttä taikanarulla. Saapa nähdä moniko sai sellaisen kipinän, että useampikin lapsenlapsi saa nähdä mummin tai vaarin esittämänä hämmästyttäviä solmunarutemppuja. Välineen saimme omaksemme joten mahdollisuus siihen ainakin on ja voi kuinka hauskaa meillä oli. Arvatkin menivät kaupaksi tuosta vaan ja voittoja oli ainakin joka toiselle arvalle. Kiitos vaan voittojen keräämisestä Kaarina, Pertti ja Jari. 

Ilta kului kuin siivillä ja yhdentoista lautalla saapui Kauppatorille iloisia Tapaseuralaisia. Ja ensi vuonna on sitten kymmenes kerta.... 

Siellä aikoo olla mukana ainakin
 

Risto Rasku 

 

KESÄRETKI TALLINNAAN 17.6.2015

TAPAKASVATUSTA M/S FINLANDIALLA JA SUURLÄHETTILÄÄN VIERAANA TALLINNASSA 

Neljäkymmentäkolme tapaseuralaista kokoontui keskiviikkona 17. kesäkuuta 2015 hyvin aikaisin Länsisataman terminaaliin suuntana m/s Finlandian kongressikeskus ja aamiaispöytä. Varhaisaamiainen alkoi jo kello 0730 ja maistui erinomaiselta varhaisen heräämisen vuoksi. Alus lähti kohti Tallinnaa kello 0830 ja silloin aloimme me jo siirtyä kongressikeskukseen aloittelemaan tapakoulutukseen keskittynyttä seminaariamme. 

Seminaarin paneelissa istuivat, kylläkin useimmiten seisten, suurlähettiläämme Eva-Christina Mäkeläinen ja Antti Lassila. Puhetta johti puheenjohtajamme Kaarina. Kaarina oli saanut varsin runsaan paketin kysymyksiä matkalaisilta jo ennakkoon ja loput kysymyksistä tulivat paikan päällä. Panelistit vastasivat suurella asiantuntemuksella Kaarinan tukemana esitettyihin kysymyksiin ja keskustelu oli vilkasta. Aika kului nopeasti ja huomasimme yllätykseksemme, että alus oli saapunut Tallinnan satamaan aikataulussa kello 11. Ulos aluksesta ja matkalla muodostettujen taksiporukoiden mukana vuokra-autoilla Toompean mäelle kohti Kohtu 4:ää, missä Suomen Suurlähetystö sijaitsee. 

Suurlähettiläs Kirsti Narinen apulaisineen oli meitä vastassa Suurlähetystön viehättävällä sisäpihalla. Siirryimme alunperin 1800-luvulla rakennettuun lähetystörakennukseen, minkä viimeinen suuri peruskorjaus ajoittuu 1990-luvun alkuvuosiin. Tällöin rakennus siirtyi jälleen Viron itsenäistymisen jälkeen Suomen omistukseen. Peruskorjaus on suoritettu upeasti ja rakennus on todella viehättävä korkeine ilmavine huoneineen, joiden sisustus on onnistuneen suomalainen. Ja idänpuoleiselta parvekkeelta on yksi Tallinnan parhaista maisemista yli koko kaupungin ja merelle. Suurlähettilään katsaus talon ja Suurlähetystön historiaan oli perusteellinen ja mielenkiintoinen. Mainittakoon, että tänä vuonna ilmestynyt Jussi Pekkarisen teos Kohtu 4 kertoo Suurlähetystön historian aina vuodesta 1918 tähän päivään. Kiinnostava teos. 

Suurlähettilään tarjottua vielä harvinaisen lämpimällä sisäpihalla läksisäiskahvit, olimmekin valmiit viettämään loppu iltapäivän kukin tahollaan Tallinnaa ihaillen. Paluumatkamme alkoi kello 19 yhdessä nautitulla buffe-illallisella. Illallisen jälkeen kokoonnuimme vielä kokoushuonesseemme jatkamaan tapakeskusteluja ja täten myös paluumatka oli ohjelmaltaan viimeiseen minuuttiin hyvin täytetty. Uskon, että jokainen mukanaollut sai matkasta täyden annoksen tapatietoa. Vierailu Suurlähetystöön oli kokemus, joka varmaankin on aika vaikea toteuttaa ilman puheenjohtajamme ja suurlähettiläidemme laajaa verkostoa joten kiitos heille tästä harvinaislaatuisesta kokemuksesta. Näin on Tapaseuran vuoden 2015 kesämatka toteutettu. Antakaapa hyviä vihjeitä hallitukselle ensi kesän matkakohteesta pyytää 

 

Risto Rasku 

 

RETKI KORKEASAAREEN 2.6.2015

TAPASEURAN PERHERETKI KORKEASAAREEN TIISTAINA 2. KESÄKUUTA 2015

Kaunis aurinkoinen sää, ei kuitenkaan mikään helle, ilahdutti meitä seitsemäätoista aikuista, jotka lähinnä kuudentoista mukana olleen lapsen isovanhempina, lähtivät viettämään hauskaa päivää Korkeasaareen. Kauppatorin rannasta astuimme Vire-nimiseen alukseen, jonka määränpäänä oli tuo mainittu eläintarhasaari. Matka sujui joutuisasti ja kuinka ollakaan tilattu opas odotti meitä vastarannassa valmiina luotsaamaan meitä reilun tunnin ajan eläintarhan asukkien elämää seuraillen. Oppaamme Mirjami Smalen, joka siviilityönään on biologian opiskelija, mutta nyt kesätyössä Korkeasaaren oppaana, esitti suuren tietovarastonsa saaren asukeista. Hän kertoi elävästi eläimien elämästä ja hänellä oli aina vastaus valmiina lasten joskus hieman outoihinkin kysymyksiin. Eläintarhakierroksesta saa todella paljon enemmän irti hyvin opastettuna kuin yksin saarella vaeltaessa. Kiitos Mirjami olit todella hyvä opas.

Opaskierroksen jälkeen saavuimme keskellä saarta sijaitsevaan ravintola Pukkiin, mistä meille oli varattuna buffetlounas. Lounaan ajankohta sattui hieman epäonnekkaasti päivän ruuhkaisimpaan hetkeen, mikä aiheutti meille noin puolen tunnin jonotuksen ja osittain tyhjätköt vadit buffetpöydässä, mutta kärsivällisyydellä jokainen sai lautaselleen suurinpiirtein haluamansa ruuan ja nälkäisenä ei kenenkään tarvinnut poistua ravintolasta. Lounaan jälkeen jokainen voi edelleen jatkaa tutustumistaan eläimiin omatoimisesti ja noin neljän saarella vietetyn  tunnin jälkeen astuimme me Raskut ja Kuntut samaan Vire-alukseen ja saavuimme takaisin Kauppatorin rantaan. Olipa hauska kesän aloitus totesimme me ja useat muutkin matkalle osallistuneet.

 Matkalle osallistunut  Risto Rasku

TAPASEURA ”RAKKAIDEN IKÄRIKKAIDEN” LUONA HELENAN VANHAINKODISSA 05.05.2015

Helenan vanhainkoti Hämeentiellä Helsingissä on ortodoksiperinteen vaalimiseen keskittynyt ikäihmisten tehostettu asumispalveluyksikkö, jonka asukkaista valtaosa on venäjänkielisiä. Helenan Vanhainkodin Säätiö, jonka hallituksessa on mukana mm. Tapaseuran jäsen Veronica Shenshin, järjestää säännöllisesti ortodoksista ja venäläistä kulttuuritoimintaa Helsingissä.

Tapaseuran hallitus vahvistettuna muutamalla jäsenellä vieraili Helenassa tarkoituksena järjestää asukkaille mielyttävä iltapäivä ohjelman ja kakkukahvittelun merkeissä. Vanhainkodin johtaja Mia Löflund otti meidät vastaan tervetulotoivotuksin ja puheenjohtajamme Kaarina Suonperä kertoi asukkaille ja henkilökunnalle Tapaseurasta ja sen vuoden teemasta ”rakkaat ikärikkaat”. Asukkaita ja henkilökuntaa oli paikalla kolmisenkymmentä ja meitä tapaseuralaisia kahdeksan henkilöä. Tapaseuran ikioma taikuri Jari riemastutti yleisöä taidokkailla tempuillaan saaden yleisön hyvin mukaan.

Lyyrinen sopraano Marion Melnik, jolla on hyvinkin läheiset suhteet Tapaseuraan, hurmasi yleisönsä täysin. Marion on virolaisen kapelimestari Erik Klasin tytär ja hänen sisarensa Angelika Klas on myös tunnettu opperalaulajatar. Marion on osallistunut useihin laulukilpailuihin hyvällä menestyksellä ja on esiintynyt vaativissa rooleissa niin Savonlinnassa kuin Kansallisopperassakin. Marion lauloi meille kuin enkeli ja sai lähes kaikkien silmät kostumaan.

Lähestyvän äitienpäivän merkeissä Tapaseura antoi kaikille läsnäolleille äideille tulipunaisen ruusun ja ohjelman jälkeen nautitut kahvi ja kakut maistuivat taivaallisilta. Kiitokset tapaseuralaisille mainiosta iltapäivästä tuntuivat todella sydämestä tulleilta. Hyvä mieli ja viihtyminen olivat todella molemminpuolisia. Pääsimme vielä tutustumaan vanhainkodin kolmannessa kerroksessa sijaitsevaan ortodoksikirkkoon, mikä oli harvinaisen kaunis ja tunnelmallinen paikka. Kirkko on ollut toiminnassa vuodesta 1914 alkaen ja se on pyhitetty naismarttyyrien Pistiksen, Elpiksen, Agapen sekä heidän äitinsä Sofian muistolle. Kaikenkaikkiaan todella muistiinpainuva iltäpäivä sekä meille tapaseuralaisille, että varmaankin myös vanhainkodin asukkaille uskoo mukana ollut

                                                            Risto Rasku

VIERAILU LATVIAN SUURLÄHETYSTÖSSÄ

 

EU:N PUHEENJOHTAJAMAAN LATVIAN SUURLÄHETYSTÖ TAPASEURAN VIERAILUN KOHTEENA MAANANTAINA 27.4.2015. 

Latvian Suomen suurlähettiläs Ugis Bambe oli kutsunut Tapaseuran tutustumaan suurlähetystöönsä ja 29 tapaseuralaista vastasi kutsuun. Suurlähettiläs Bampe, joka muuten viikko sitten sunnuntaina saavutti 40 vuoden iän, on toiminut diplomaattina jo noin 20 vuotta ja Helsinki on hänen ensimmäinen suurlähettiläspaikkansa. Aiemmin hän on toiminut apulaispäällikkönä Lontoossa 2003-2006. Helsingissä hän on aloittanut lokakuussa 2013. 

Suurlähetystö toimiin Eirassa osoitteessa Armfeltintie 10 talossa, jonka on rakennuttanut v. 1922 Hufvudstadsbladetin julkaisija ja päätoimittaja Arthur Frenckell. Latvian valtio osti talon 1930 luvun alkupuolella, mutta Neuvostoliiton miehitettyä Latvian 1940 talo siirtyi Neuvostoliiton haltuun. Suomen valtion haltuun talo joutui 1970-luvun alkupuolella vaihtokaupassa, missä Suomi sai Latvian entisen lähetystötalon ja Neuvostoliitto Tehtaankadun varrella sijaitsevan ns. Kätilöopiston tontin. Vuonna 1995 Suomen valtio luovutti talon Latvian tasavallan suurlähetystön toimitaloksi. 

Suurlähettiläs Bambe piti vieraille noin tunnin kestäneen vapaamuotoisen esityksen sujuvalla englannilla. Lisäksi hän puhuu sujuvaa espanjaa sekä venäjää. Hän sanoi, että ystävalliset ja läheiset suhteet Latvian ja Suomen välillä perustuvat yhteisiin intresseihin vakauden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseen Itämeren alueella ja koko Euroopassa.  Latvian tämänhetkisiin ongelmiin kuuluu sekä heikko talous, että neuvostokauden perintönä maahan jäänyt suuri venäläisvähemmistö. Baltian venäläisvähemmistöt seuraavat Kremlin voimakkaassa ohjauksessa olevia televisiokanavia, jotka ovat hyvin Nato-, EU- ja länsivastaisia. Latviassa on havaittu selviä merkkejä, että venäläisvähemmistöihin pyritään vaikuttamaan myös poliittisesti. Tämä luo alueelle levottomuutta. 

Iltaamme nämä vakavat asiat eivät kuitenkaan pilanneet vaan hyvä tarjoilu mm. herkullisen makuinen Riga Balsam vapauttivat tunnelmaa. Puheenjohtajamme kiitti suurlähettiläs Bampea suurenmoisesta vierailusta ja lahjoitti hänelle Tapaseuran muistolahjana perinteisen, hopeisen ”suolalusikka” solmioneulan. Me kaikki läsnäolleet yhdymme näihin kiitoksiin ja jäämme odottamaan seuraavaan suurlähetystövierailua. Ne ovat olleet ja ovat varmasti jatkossakin erittäin mielenkiintoisia uskoo läsnäollut 

Risto Rasku 

 

 

 

TAPASEURA VIERAILI RESTAUROIDUSSA PRESIDENTIN LINNASSA MAANANTAINA 2. MAALISKUUTA 2015

Puheenjohtajamme Kaarina Suonperä ja hallituksemme jäsen Leena Tanner olivat onnistuneet järjestämään neljällekymmenelle tapaseuralaiselle todella harvinaislaatuisen tilaisuuden tutustua juuri peruskorjattuun Presidentin Linnaan. Kun tilaisuus osui vielä seuraavana päivänä alkavan Ruotsin kuningasparin vierailun aattopäivään, jolloin saimme nähdä vierailun valmisteluja, teki se käynnistämme vielä erikoisemman.

Olimme saapuneet hyvissä ajoin Maariankadun puoleiselle sisäänkäynnille, mistä tiukkojen turvallisuustarkastusten jälkeen pääsimme itse linnan tiloihin. Hämmästykseksemme löysimme edestämme kauniisti katetut kahvipöydät, mitkä tietenkin odotimme liittyvän seuraavan päivän vierailuun. Mutta eipä näin ollutkaan vaan meidät istutettiin aivan herkullisten pikkuleipien, sekä suolaisten, että makeitten kera kahvipöytiin. Neljä smokkipukuista tarjoilijaa passasi meitä samalla kun Presidentin kansliapäällikkö Teemu Tanner toivotti meidät tervetulleiksi. Tämän jälkeen emäntämme linnanvouti Anne Puonti, joka muuten on peruskoulutukseltaan poliisi, kertoi meille mielenkiintoisesti juuri pättyneestä peruskorjauksesta, missä linnanvouti on ollut projektipäällikkönä. Projekti saatiin suoritettua aikataulussa ja alkuperäisessä budjetissa pysyen, mikä tämänlaatuisessa vaikeassa projektissa on perin harvinaista.

Linnakierroksen aikana oppaanamme oli Christina Eklund ja saimme nähdä linnan kaikkein tunnetuimmat salit ja huoneet kuten Goottilaisen salin ja Keltaisen salin, mikä peruskorjauksen jälkeen tosin ei ole yhtä keltainen kuin ennen. Kävimme myös Presidentin virkahuoneessa ja luonnollisesti linnan ehkä tunnetuimmassa salissa Valtiosalissa, missä suuri, katettu illallispöytä odotti kuningasparia isäntineen sekä 132:ta muuta vierasta. Selkeästi oli aistittavissa, että peruskorjaus on onnistunut hyvin ja kaikki olivat tulokseen tyytyväisiä kuten mekin vierailun antiin. Hyvin ansaitusti isäntämme, emäntämme ja oppaamme saivat Tapaseuran kiitoslahjat, mitkä puheenjohtajamme luovutti. Jälleen suurenmoinen tapaseuran ohjelmanumero. Harmi vain, että kaikki halukkaat eivät voineet olla mukana. Seuraavana ohjelmanumeronamme on sitte Tapaseuran vuosikokous 17. maaliskuuta, mihin toivomme runsasta osanottoa.

      Risto Rasku

VIERAILU KALEVALA KORUN LIPPULAIVAMYYMÄLÄSSÄ ESPLANADILLA

Kalevalan, Kantelettaren ja Kalevalaisten Naisten juhlavuoden merkeissä 

Tapaseuralaiset  vierailivat  27.2. Kalevala Korun Pohj.Espan  kauniissa myymälässä, joka maaliskuussa viettää 3-vuotispäiviään.  Ja tutustuimme ihan rauhassa Kalevala koruihin sekä Lapponia Jewelryihin,  vanhoihin  tuttuihin ja upouusiin, ennen näkemättömiin.  Ihastelimme Uusi Lastensairaala 2017:n nimikkokorua ”Suojassa”; hopeinen kaulakoru, jossa valkoinen helmi heilahtelee hopea-alustaa vasten, kuin suojaa hakien. Tiedottaja Petra Nikkinen kertoi meille Kalevala Korun synnystä ja koruista sekä niiden historiasta. Fiskarsista oli saapunut meitä tapaamaan  Pro Finlandialla palkittu muotoilija,  taiteilija, suunnittelija, designer Kirsti Doukas,  joka loppusyksyllä  kutsuttiin Kalevala Korun muotoilujohtajaksi.   Toki jo pääsuunnittelijana toimiessaan 1990 luvulla alkoi Kirsti uudistaa hyvin perinteisenä pidetyn Kalevala Korun mallistoa.  Nostimme onnittelumaljan Kirstille, jonka kaulassa ja korvissa näimme  - jo etukäteen  -  maalis-kuun aikana myyntiin tulevan MILLEFIORI-malliston  riipuksen ja korvakorut. Petralla oli  saman sarjan upea rannekoru.  Millefiori on Kirstin suunnittelema  sadunkaunis  hopeakehyksinen lasikoru-sarja,  jonka lasipohjalle hän on suunnitellut  herkät värikuviot menettelyllä, jota pystytään toteuttamaan ainoastaan Intiassa. Hellyttävä Vanamo-sarja , Kalevala Korun tuttu klassikko, on Kirstin vuosia sitten suunnittelema, jatkuvasti kysytty korusarja, johon hän sai inspiraation Eino Leinon runoista. Kirstin korut liittyvät aina luettuun tai kuultuun tarinaan, satuun tai runoon, joista hän kertoo ja kuvailee suunnitteleminaan koruina.  

Meillä oli tavattoman mukava iltahämyinen vierailu Kalevala Korussa , josta kiitämme illan hurmaavia emäntiämme. Toivotamme kaikkea hyvää Kalevala Korulle ja onnittelemme  vielä kerran muotoilujohtaja, kultaseppä  Kirstiä , jonka uutta luovuutta ovat oheiset upeat mustat kepeää kevyemmät korut aitoine säihkyvine jalokivineen 

Kaarina Suonperä 

Kirsti Doukas on korusuunnittelija ja kultaseppä, joka toimii Kalevala Korun muotoilujohtajana. Doukas on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa artenomiksi ja kultasepäksi sekä Taideteollisessa korkeakoulussa taiteen maisteriksi. Hän sai muotoilun valtionpalkinnon vuonna 2006 ja Vuoden kultaseppä -nimityksen 1999. Vuonna 2014 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla.
Kalevala Korun muotoilujohtaja Kirsti Doukas (vasemmalla) kertoi meille korumuotoilusta.
Kalevala Korun lippulaivamyymälänsä avattiin Pohjois-Esplanadille vuonna 2012.
Perinteiset lasivitriinit on korvattu niin sanotuilla korusyleillä.

TAPASEURALAISET NAUTISKELIVAT ITÄVALLAN SUURLÄHETTILÄÄN VIERAANVARAISUUDESTA LEHTISAARESSA

Itävallan suurlähettiläs, tohtori Elisabeth Kehrer oli kutsunut tapaseuralaisia vierailulle residenssiinsä tiistai-iltana 24. helmikuuta 2015. Täysi kiintiö tapaseuralaisia saapui hyvin ajallaan vierailukohteeseen, mistä suurlähettiläs antoi kiitoksensa saapuville. Hän sanoi jo aikaisemmin kiinnittäneensä huomiota suomalaisten täsmällisyyteen, mikä ei kuulu itävaltalaisten hyveisiin. 

Suurlähettiläs Kehrer piti mielenkiintoisen esitelmän suomalaisten ja itävaltalaisten yhteisistä piirteistä ja kiinnostuksen kohteista ja myös siitä mikä meitä selkeästi erottaa. Hän antoi myös kiitosta suomalaisten englannin kielen taidosta, mikä selkeästi ylittää itävaltalaisten tason. Suurlähettilään esitystä seurasi vilkas keskustelu, mikä sivusi mm. itävaltalaisia ruokia, juomia sekä Itävallan poliittista tilannetta. Tunnelma oli hyvin vapautunut ja kotoisa kiitos suurlähettilään loistavan persoonan. 

Jo saapuessamme saimme nautittavaksemme pieniä suolaisia paloja ja itävaltalaista viiniä. Ja kun keskustelu oli päättynyt kävi kutsu naapurihuoneeseen buffet-pöytään, mihin oli katettu mainioita itävaltalaisia ruokia juustoineen sekä aivan mahtava jälkiruokapöytä. Aivan tällaista vieraanvaraisuutta emme todella osanneet odottaa. Ruoka maistui ja huipentui maittavaan kahviin kera "Mozartkugelnien". Suuret kiitoksen tästä tilaisuudesta suurlähettiläs Elisabeth Kehrer sekä avustajansa Maria-Anne Repo. Teitte maallenne todella loistavaa suhdetoimintaa,  uskoo mukana ollut Risto Rasku 

 

 

Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä sekä Itävallan suurlähettiläs Elisabeth Kehrer.
Suurlähettiläälle annettiin kiitoksena rintaneula, hopeinen suolalusikka.
Maria Anna Repo, Cultural Affairs and Management Assistant at Embassy, vastaanotti Tapaseuran kirjan ja esitteen.
Tarjolla oli itävaltalais-suomalaisia herkkuja; mm Petäjävedeltä pyydettyä ja savustettua haukea, lohta, salaatteja, rosollia, kasvistäytteistä lämmintä iltaherkkua ja ihania itävaltalaisia juustoja, ja - totta kai . Kahvin kanssa Mozart-suklaata.
37 tapaseuralaista osallistui tapahtumaan.
Jälkiruokana Sachertorttua...
... ja Apfelstrudelia!

TAPASEURALAISET PERINTEIKKÄÄSSÄ LOPPIAISEN STRAUSS-KONSERTISSA

Tänä vuonna järjestettiin Finlandia-talossa jo 15. perinteinen Strauss-konsertti ja Tapaseura oli järjestänyt jo toisen kerran jäsenilleen mahdollisuuden osallistua tähän mainioon tapahtumaan. Loppiaisaaton konserttiin osallistuikin 37 tapaseuralaista kun taas loppiaispäivän konserttiin osallistui 31 tapaseuralaista. Sali oli molempina päivinä lähes loppuunmyyty ja sekä järjestäjät, että kuuntelijat olivat hyvin tyytyväisiä tapahtumaan.

Konsertissa soitti Sibelius Akatemian nuorista opiskelijoista koottu sinfoniaorkesteri mainion kapellimestarinsa, professori Atso Almilan johtamana ja hyvin soittikin. Solisteista voidaan mainita baritoni Markus Nieminen ja etelä-afrikkalaiset sopraano Goitsemang Lehobye sekä baritoni Johannes Slabbert. Kaikki olivat hyviä, mutta erityimaininta loistavalle Lehobyelle. Hänellä riittää äänialaa ja -pintaa ja hän käyttää niitä erinomaisesti. Operettiosioissa avusti myös Kirkkonummen kamarikuoro. Omaa erinomaista lisäänsä tapahtumaan tuovat Atso Almilan hauskat juonnot ja hänen taitavan humoristinen tapansa johtaa orkesteria sekä nuori 13-vuotias viulusolisti.

Olimme tyytyväisiä konsertin antiin ja otimme tyytyväisinä vastaan puheenjohtajamme ilmoituksen, että ensi vuoden konsertteihin on jälleen varattu Tapaseuralle lippuja. Siitä sitten enemmän myöhemmin. Ainakin itse aion olla mukana ensi vuonnakin uskoo

                                                                      Risto Rasku

Tasavallan presidentti myönsi 8. toukokuuta 66 arvonimeä. Puheenjohtajamme, yrittäjä, tapakouluttaja Kaarina Suonperä sai kamarineuvoksen arvonimen!

 

PUHEENJOHTAJAMME KAARINA SUONPERÄN KAMARINEUVOSARVONIMEÄ JUHLISTETTIIN AMIEDUSSA PITÄJÄNMÄELLÄ

Tasavallan Presidentin 8. toukokuuta 2015 myöntämää kamarineuvoksen arvonimeä kokoonnuttiin juhlimaan Amiedun Taitotalon tiloihin Pitäjänmäelle. Tapaseuralaisiakin oli paikalla yli 20. Kaarina oli kutsunut  kuutisenkymmentä yhteistyökumppania, läheisiä ystäväviään ja oman perheensä  jakamaan  iloaan myönnetystä arvonimestä. Kaiken kaikkiaan on vuodesta 1919 lähtien myönnetty 107 kamarineuvoksen arvonimeä ja näistä naisia on ainoastaan viisi ja Kaarinamme on juuri tuo viides nainen. Tasavallan Presidentin myöntämä arvonimi merkitsee julkisen arvonannon osoitusta asianomaisen yhteiskuntamme hyväksi tekemästä työstä, kuten kunniajäsenemme Eva-Christina Mäkeläinen esityksessään totesi. Anomusprosessi on monimutkainen.  Ajatus arvonimen hakemisesta syntyi Tapaseuran hallituksessa ja sitä asettui tukemaan Vantaan Kaupunki.  Kaarinan tapauksessa prosessi kesti kaikkiaan yli vuoden, mutta se kannatti. Päävastuun hakemuksen laatimisesta ja maaliin saattamisesta kantoivat Tapaseuran hallituksen jäsenet Merja Lehtonen ja Eva-Christina Mäkeläinen Kaarinan aviomiehen Pentti Kataisen avustamana.

Kaarinan ansiolista, mikä luonnollisestikin oli hakemuksen liitteenä, on pitkä ja  monipuolinen. Päätyönsä hän on tehnyt jo yli kolmekymmentä vuotta kestäneellä tapakouluttajan uralla, mutta hänellä on ollut tai on myös kolmekymmentäseitsemän luottamustehtävää yhteiskunnallisissa organisaatioissa. Vantaan kaupunginvaltuuston jäsen hän on ollut lähes kaksikymmentä vuotta, joista yli kymmenen vuotta myös kaupungin hallituksessa. Hän on osallistunut niin Englannin kuin Tanskankin kuningattaren kuten myös Ruotsin kuningasperheen vierailuihin  Suomessa. Tapaseuran puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2006 ja pesti jatkuu edelleen. Kaarina on todella aikaansaava, vakaumuksellinen ja isänmaallinen suomalainen, joka on todella ansainnut saamansa huomionosoituksen. Tapaseuralle hänen saamansa arvonimi on merkittävä tunnustus seuran tekemästä työstä hyvien tapojen puolesta ja kannustaa meitä jatkamaan merkityksellistä työtämme.

Tämän totesimme me kaikki läsnäolleet Kaarinan ystävät ja myös monet muut päätellen Kaarinan saamista lukuisista onnitteluviesteistä. Nautimme kovasti tilaisuuden hyvästä ja iloisesta hengestä ja mainioista ruoallisista antimista.

Kiitos Kaarina panoksestasi Tapaseuralle,  jatkukoon se vielä pitkään toivoo mukanasi juhlinut Tapaseuran varapuheenjohtaja

                                 Risto Rasku