Lehdistötiedote 2012

LEHDISTÖTIEDOTE 19.12.2012
VUODEN TAPATEKO 2012 – IHAN TAVALLISIA ASIOITA -HANKE

Tapaseura valitsi Vuoden 2012 Tapateoksi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön haasteen nuorison tukemisesta pohjalta syntyneen Ihan tavallisia asioita –hankkeen.
- Jokaisen olisi syytä lukea tuo lämminhenkinen ja viisas kirjanen ja toimia ihan tavallisten asioiden mukaisesti lasten ja nuorten – niin omien kuin vieraidenkin – kanssa, sanoo Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä.
- Kun paistat korvapuusteja tai kuppikakkuja, kutsu joskus koko talon lapset ja nuoret lämpimäisille, Suonperä jatkaa.
Kunniakirjan vastaanotti Ihan tavallisia asioita -hankkeen koordinoija Sakari Huovinen.
- Kun Tasavallan presidentti esitti pyynnön, kävi mielessäni, että mitä nuorten syrjäytymiselle voisi enää tehdä. Asia on ollut lukuisten työryhmien listalla jo 17 vuoden ajan, ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi on tehty lukemattomia raportteja.
- Kysyimme eri asiantuntijoilta ja Akatemian professoreilta, jotka kertoivat, että hyvin konkreettisilla, pienillä muutoksilla on tehtävissä paljon, Huovinen totesi.
Huovinen mainitsi muun muassa riittävän unen, jolla pystytään esimerkiksi ehkäisemään masennusta.
Hankkeen työryhmän laatimaan kirjaseen on listattuna pieniä, konkreettisia tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä nuorten hyväksi. Arkilukujärjestystä noudattamalla unen saanti paranee ja väsymys ja ärtymys vähentyvät.
Huovinen nosti esille myös toisen kohdan:
- Tackar och bockar – Hyvät tavat ehkäisevät ristiriitoja ja tuovat varmuutta. Hyvä käytös tarttuu. Hymyile ja katso silmiin, kun puhut.
Kirjasen lisäksi myös verkkosivuille on koottu ehdotuksia, jotka saattavat helpottaa arkea. ”Arjessa aika pienet asiat ja teot riittävät ihmeen pitkälle”, kerrotaan tavallisia.fi -sivuilla.
Tapaseuran vuoden teemana on vuonna 2012 ollut "Hyvä käytös avaa ovia ".
Lapset ja nuoret tarvitsevat Tapaseuran puheenjohtajan Kaarina Suonperän mukaan kotia, aikaa ja aidosti välittävää aikuista.

Seuran toimintaan ovat alusta alkaen kuuluneet vahvasti lapset ja nuoret, heidän käytöstapansa ja luotettavuutensa.
Siksi Tapaseura on pyrkinyt vaikuttamaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan syrjäytymisen ehkäisyyn, nuorten yhteisöllisyyteen, koulukiusaamisen karttamiseen, toisesta välittämiseen, pienempien ja heikompien auttamiseen, tasa-arvoon sekä kohteliaaseen ja ystävälliseen käyttäytymiseen.
Lisätiedot: puheenjohtaja Kaarina Suonperä puh. 0400 405 563
Tapaseura on vuonna 1996 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvien tapojen tuntemusta ja herättää kiinnostusta käytöskulttuurin alalla tapahtuvaan kehitykseen niin meillä kuin muuallakin maailmassa.