Vuoden 2019 jäsentapahtumat

TAPASEURAN BLINI-ILTA FRANS&AMELIESSA 11.2.2019

Jo noin kymmenennen kerran olimme me tapaseuralaiset nauttimassa helmikuun kunniaksi herkullisia blinejä. Nyt jo kolmannen kerran tämä tapahtui Kluuvinkadulla Frans&Amelie ravintolan kabinetissa, mikä oli ääriään myöten täynnä. Tämä blini-ilta on tapahtuma, mitä ei tarvitse edes mainostaa vaan se täyttyy hyvin nopeasti. Blinilautanen oli herkullinen kuten kuvasta näkyy.Blinit paksuja ja kuohkeita ja lisukkeet erinomaisia. Virolaissyntyinen tarjoilijamme Reigon ei innostunut tällä kerralla laulamaan, mutta opasti meitä asiantuntevasti blini perinteeseen.

Viihdyimme todella mainiosti ja ennen kuin huomasimmekaan oli jo iltauutisten aika ja kympin uutisiin varmasti jo kaikki ehtivät kotiin. Kiitos erinomaisen viihtyisästä seurasta

Risto

TAPASEURAN VUOSIKOKOUS 2019 STOCKMANNIN PÄÄKONTTORI PITÄJÄNMÄELLÄ.

43 tapaseuralaista kokoontui Stockmannin pääkonttorin auditorioon päättämään Tapaseuran asioista. Puheenjohtajamme Kaarina oli jälleen kerran hankkinut meille mainion paikan vuosikokouksellemme. Alkuun nautimme Stockmannin tarjoamat maistuvat kahvit, minkä jälkeen Kaarina avasi tilaisuuden. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin jälleen vanha ystävämme oikeusneuvos Erkki-Juhani Taipale, joka vetikin hyvin ja rutinoidusti vuosikokouksen, minkä sihteerinä toimi Risto Rasku tuuraten estynyttä kokoussihteeriämme Tarja Pursiainen-Vakkaria.

Käsiteltiin normaalit vuosikokousasiat toimintakertomus, ja tilinpäätös. Toiminta vuonna 2018 oli jälleen vilkasta kaikkiaan 22 eri tilaisuutta ja yli 600 osallistujaa vuoden aikana.Talous on hyvällä tolalla ja takaa turvallisen toiminnan jatkossakin. Seurassa oli 276 jäsentä vuoden 2018 lopussa. Jäsenmaksu säilytettiin ennallaan 30 eurossa. Hallitukseen tuli pienoisia muutoksia kun esimerkiksi pitkäaikainen sihteerimme ja tiedottajamme Päivi Enden joutui jättämään hallituksen työesteiden takia. Päivi palkittiin muuten vuoden tapaseuralaisena "suolalusikalla".Onnittelut Päivi. Hallituksen kokoonpano on puheenjohtaja Kaarina Suonperä, varsinaiset jäsenet Annamaija Aro,Pertti Elvilä,Merja Lehtonen,Tarja Pursiainen-Vakkari,Risto Rasku sekä Jari Reponen. Varajäsenet Joonas Konstig, Sakari Närvanen ja uutena Pekka Talvensaari.

Kokous valitsi hallituksen esityksestä emeritus suurlähettiläs Antti Lassilan Tapaseuran kunniajäseneksi.

Kokouksen jälkeen Stockmannin asiakaspäällikkö Anna Salmi kertoi meille konsernin toiminnasta ja tilanteesta. Toiminta on keskittynyt Suomeen, Ruotsiin ja Balttian maihin. Venäjä on jäänyt toiminnan ulkopuolelle. Verkkokauppa kasvaa, mutta myös "kivijalkakaupaan" panostetaan.Kiitos Anna Salmi ja Stockmann mahdollisuudesta vierailla Stocmannilla.

Risto Rasku

ARKTISTA YHTEISTYÖTÄ JA YMPÄRISTÖVASTUULLISTA KOKOUSTAMISTA.

Tapaseuran seminaari "Arktinen yhteistyö ja Suomen puheenjohtajuus" kiinnosti runsasta kolmeakymmentä tapaseuralaista ja he saapuivat seuraamaan huippumielenkiintoista esitystä Helsingin Yliopiston Porthania taloon.

Arktisen yhteistyön johtava asiantuntija Rene Söderman Ulkoministeriöstä aloitti kertomalla mistä alueesta on kysymys ja alueen erityspiirteistä. Suomen kolmevuotinen puheenjohtajuus on mennyt suotuisissa merkeissä ja tuloksiakin on saatu. Ulkoministerit ovat tavanneet kahdesti, mutta suurin työ on tehty asiantuntijaryhmissä. Suomi luovuttaa puheenjohtajuuden tämän vuoden aikana Islannille.

Kongressivastaava, avustava virkamies, tässä tapauksessa muuten viehättävä nainen ja Tapaseuran jäsen, Annariina Kukkonen hurmasi meidät kertoessaan miten hän on kehittänyt uudenlaisen, ympäristövastuullisen tavan järjestää kokouksia.Me kaikki läsnäolleet kuten myös Arktisen Yhteistyön osapuolet olimme samaa mieltä, että vihdoinkin ollaan tekemässä jotain konkreettista ympäristömme pelastamiseksi kiitos Annariinan. Hänen metodinsa ovat herättäneet suurta kiinnostusta laajemminkin ja tästä saattaa tulla myös käytetty metodi Suomen ottaessa vastaan EU:n puheenjohtajuuden tämän vuoden aikana. Hyvin, hyvin mielenkiintoista.

Kiitos loistavat esiintyjät ja hyvin innostuneet tapaseuralaiset kuulijat ja kiitos Eva-Christina tilaisuuden järjestämisestä. Tällaista kaivataan lisää uskoo Risto Rasku

TAPASEURA VIERAILI ROMANIAN SUURLÄHETYSTÖSSÄ 4.HUHTIKUUTA 2019

Romanian suurlähettiläs Razvan Rotundu oli kutsunut tapaseuralaisia lähetystöönsä Romanian EU puheenjohtajuuden merkeissä

Meitä oli 16 kutsun vastaanottanutta tapaseuralaista. Vastaanotto oli oikein ystävällinen ja vieraanvarainen. Kuulimme romanialaisista tavoista ja perinteistä sekä näimme kauniita kuvia ja videon upeasta luonnosta, maisemista ja rakennuksista.

Third secretary Andreea Astefanesei- Saguna oli itse leiponut meille erilaisia piirakoita. Ja ne maistuivat herkullisilta.

Suurkiitos erinomaisesta tilaisuudesta.

Kaarina Suonperä

TAPASEURA REITZIN SÄÄTIÖN MUSEOSSA HELSINGISSÄ 11.4.2019.

15 tapaseuralaista pääsi tutustumaan Reitzin säätiön ylläpitämään museoon Helsingissä. Museosta löytyy esimerkiksi 180 maalausta ja taideteosta joukossa hyvinkin kuuluisia maalareita. Lisäksi museossa on antiikkia ja jonkin verran vanhoja aseita. Asiantuntevan opastuksen kera saa museokäynnistä moninkertaisen ilon ja hyödyn.Kiitos Merja Lehtonen vierailun organisoinnista.

Kaarina kertoi pikkutyttönä käyneensä Reitzien kodissa myymässä vappukukkia. Ja se Reitzin vanha setä tarjosi kukkaistytölle jäätelöä, muisteli Kaarina.

Tällaista kirjoittelee ei tällä kertaa mukana ollut, mutta mukanaolleita kuullut Risto

TAPASEURA VIERAILI LUMENELLA 16.05.2019.

26 Lumenesta ja sen laadukkaista ja tällä kertaa myös edullisista tuotteista kiinnostunutta tapaseuralaista vieraili Lumenen tehtaanmyymälässä Kauklahdessa. Lumenen Outlets&Events Manager Susanna Korhonen otti meidät vastaan ja kertoi työnantajastaan, sen tuotteista ja niiden valmistamisesta Kauklahdessa. Lumene on siis täysin suomalainen yritys ja tuotanto tapahtuu Kauklahdessa. Kotimaiset raaka-aineet ovat tärkeitä Lumenelle.Yhä enemmän on tullut myös tuotteita miehille ja sehän meitä viittä miespuolista vierailijaa kiinnosti.

Esittelyn jälkeen sitten alkoi tuotteisiin tutustuminen käsikopelolla ja nenääkin hyödyntäen. Kuten aina tehtaanmyymälöissä, löytyi täältäkin 2-laadun pintaviallisia tuotteita hyvin edullisesti. Ladyjen puolella sai litran Mini-Grip pussukan täyteen ahdettuna kympillä. Ja sitten lopulta vielä kaikista ostoksista 25 % alennuksen. Vuoden partavaahdot ja ihonhoitotuotteet on nyt sitten hankittu muutamalla kymmenellä eurolla toteaa

Risto Rasku

Tapaseura jakoi 58 stipendiä

Tapaseura sai 20-vuotisjuhlassaan vuonna 2016 merkittävän lahjoituksen käytettäväksi lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseen ja kannustamiseen. Tänä keväänä olemme jakaneet yhteensä 58 stipendiä viidelle eri koululle. Stipendit olivat 50 euron suuruisia lahjakortteja kirjakauppaa. Kohderyhmä oli viidennen ja kuudennen luokan oppilaat. Jokaisesta luokasta kaksi oppilasta, tyttö ja poika, saivat stipendin. Hallituksen päätöksen mukaisesti stipendit jaettiin neljään helsinkiläiseen kouluun – Myllypuron peruskoulu, Pohjois-Haagan ala-aste, Tapanilan ala-aste ja Tehtaankadun ala-aste. Lisäksi stipendejä sai heinolalainen Kailaan koulu. Useimmissa kouluissa lukeminen, sadut ja tarinat oli nostettu vuoden teemaksi, joten opettajien oli helppo valita stipendeihin oikeutetut oppilaat. Tapaseura oli asettanut kriteereiksi oppilaan kasvaneen innostuksen lukemista kohtaa, joka näkyy nuorten kirjojen lisääntyneenä lukemisena. Lisäksi oppilaan piti pystyä tuottamaan entistä sujuvampaa tekstiä, analysoimaan annettua tekstiä ja jakamaan lukukokemuksensa muiden kanssa. Kaikki stipendit käytiin viemässä puheenjohtaja Kaarina Suonperän johdolla kouluihin. Koulut ottivat stipendit vastaan hyvin kiitollisina, ja samalla selvittivät itselleen Tapaseuran perusolemusta hyvien tapojen edistäjänä. Kouluilla meitä vastassa oli aina rehtori ja useissa kouluissa myös luokat, joihin stipendit oli kohdistettu. Kaikissa kouluissa stipendeistä kerrottiin kevätjuhlassa. Stipendejä jaettaessa kerrottiin oppilaille aina myös hyvistä tavoista. Oppilaille pystyttiin tuottamaan iloa mutta ennen kaikkea Tapaseura on ollut luomassa intoa ja kiinnostusta yleisesti vähentynyttä lukutaitoa kohtaan. Merja Lehtonen