Vuosi 2012

VUODEN TAPATEKO 2012 – IHAN TAVALLISIA ASIOITA -HANKE

Tapaseura valitsi Vuoden 2012 Tapateoksi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön haasteen nuorison tukemisesta pohjalta syntyneen Ihan tavallisia asioita –hankkeen.
- Jokaisen olisi syytä lukea tuo lämminhenkinen ja viisas kirjanen ja toimia ihan tavallisten asioiden mukaisesti lasten ja nuorten – niin omien kuin vieraidenkin – kanssa, sanoo Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä.
- Kun paistat korvapuusteja tai kuppikakkuja, kutsu joskus koko talon lapset ja nuoret lämpimäisille, Suonperä jatkaa.
Kunniakirjan vastaanotti Ihan tavallisia asioita -hankkeen koordinoija Sakari Huovinen.

- Kun Tasavallan presidentti esitti pyynnön, kävi mielessäni, että mitä nuorten syrjäytymiselle voisi enää tehdä. Asia on ollut lukuisten työryhmien listalla jo 17 vuoden ajan, ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi on tehty lukemattomia raportteja.
- Kysyimme eri asiantuntijoilta ja Akatemian professoreilta, jotka kertoivat, että hyvin konkreettisilla, pienillä muutoksilla on tehtävissä paljon, Huovinen totesi.

Huovinen mainitsi muun muassa riittävän unen, jolla pystytään esimerkiksi ehkäisemään masennusta.
Hankkeen työryhmän laatimaan kirjaseen on listattuna pieniä, konkreettisia tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä nuorten hyväksi. Arkilukujärjestystä noudattamalla unen saanti paranee ja väsymys ja ärtymys vähentyvät.

Huovinen nosti esille myös toisen kohdan:
- Tackar och bockar – Hyvät tavat ehkäisevät ristiriitoja ja tuovat varmuutta. Hyvä käytös tarttuu. Hymyile ja katso silmiin, kun puhut.

Kirjasen lisäksi myös verkkosivuille on koottu ehdotuksia, jotka saattavat helpottaa arkea. ”Arjessa aika pienet asiat ja teot riittävät ihmeen pitkälle”, kerrotaan tavallisia.fi -sivuilla.

Tapaseuran vuoden teemana on vuonna 2012 ollut "Hyvä käytös avaa ovia ".
Lapset ja nuoret tarvitsevat Tapaseuran puheenjohtajan Kaarina Suonperän mukaan kotia, aikaa ja aidosti välittävää aikuista. Seuran toimintaan ovat alusta alkaen kuuluneet vahvasti lapset ja nuoret, heidän käytöstapansa ja luotettavuutensa. Siksi Tapaseura on pyrkinyt vaikuttamaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan syrjäytymisen ehkäisyyn, nuorten yhteisöllisyyteen, koulukiusaamisen karttamiseen, toisesta välittämiseen, pienempien ja heikompien auttamiseen, tasa-arvoon sekä kohteliaaseen ja ystävälliseen käyttäytymiseen.
 

FIVE O'CLOCK TEA  PIRKON SEURASSA EKBERGILLÄ OLI NAUTINTO

Lähes 50 tapaseuralaista kokoontui torstaina 15.marraskuuta 2012 ensimmäiseen Cafe Ekbergillä järjestettyyn ”Five o'clock tea” tilaisuuteen. Meille oli katettu juhlava teepöytä toisen kerroksen juhlahuoneistoon, jossa oli aamupäivällä pidetty Finlandia kirjallisuuspalkintoehdokkaiden julkistamistilaisuus presidentti Halosen läsnä ollessa, joten paljon kulttuuria samana päivänä näissä juhlavissa tiloissa.

Puheenjohtajamme Kaarina avasi tilaisuuden omalla laajalla tietämyksellään teen historiasta ja Majlen Ekberg kertoi Cafe Ekbergin kiinnostuksesta teenjuonnin lisäämiseen, mikä johti ajatukseen ”Five o'clock tea” tapahtuman käynnistämisestä. Teekupit täytettiin kullankeltaisella, höyryävällä ja erittäin maukkaalla vihreällä teellä ja tiedättehän, että oikeaoppinen tapa juoda teetä on ottaa kuppi asetteineen käteen ja oikealla kädellä sirosti pikkusormi ojennettuna nostaa kuppi huulille ja nauttia lämpimän teen aromeista ensin ilman mausteita ja sitten haluttaessa mausteiden kera. Tee-leivonnaiset noudettiin erittäin monipuolisesta ja värikkäästä noutopöydästä. Tälle konseptille voi ennustaa suurta menestystä Cafe Ekbergin toiminnassa.

Kun ensimmäiset kupilliset teetä oli nautittu astui estradille ystävämme Pirkko Arstila. Pirkko kertoi erittäin asiantuntevasti teenjuonnin kulttuurista, kuten ”Teen ystävät” yhdistyksen perustajalta saattaa odottaakin. Kuulimme kattavasti eri teelaatujen viljelystä, niiden oikeaoppisesta valmistamisesta, nauttimisesta ja vaikutuksista. Pirkko osaa asiansa ja tapa millä hän sen esittää on viehättävä.

Harry Blässar, Lipton-teen maahantuoja Suomessa, täydensi omalta osaltaan teekulttuuritietämystämme ja jakoi meille mielenkiintoisen monisteen teen historiasta, kasvattamisesta ja valmistamisesta. Kaiken kaikkiaan loistava ja makuhermoja hivelevä tilaisuus aivan Tapaseuran tyyliin. Kiitos järjestäjille ja kiitos osallistujille ja tapaamisiin ”Five o'clock tea”:n merkeissä Ekbergillä toivoo mukana ollut Risto Rasku

STUDIA GENERALIA DOCRATES SYÖPÄSAIRAALASSA RUOHOLAHDESSA  1.11.2012

Vuoden 2012 Studia  Generalian pitopaikaksi oli saatu Ruoholahdessa Saukonpaadenrannassa sijaitseva Docrates-syöpäsairaala. Docrates on syöpäsairauksien diagnostiikkaan, lääke- ja sädehoitoon sekä seurantaan erikoistunut yksityissairaala, joka on perustettu vuonna 2007 ja joka ei alkuunkaan näytä eikä tuoksu sairaalalta. Sairaala tarjoaa syöpädiagnoosin saaneille potilaille nopeaa, koko hoito- ja seurantajakson kattavaa palvelua. Docrates on Suomen suurin hoitopalveluiden viejä. Sen potilaista jo yli kaksikymmentä prosenttia on ulkomaalaisia lähinnä Venäjältä, Yhdysvalloista, Norjasta ja Baltian maista.

Sairaalan johtava ylilääkäri, dosentti Timo Joensuu otti meidät, noin neljäkymmentä tapaseuralaista vastaan, ja kertoi mielenkiintoiset taustat Docrates sairaalan perustamisesta ja sen nykyisestä toiminnasta. Dosentti Joensuun  Studia Generalia -esitelmän aiheena oli ”Tarkemmalla kuvantamisella parempiin hoitoihin”. Esitelmästä selvisi, että syövän hoidon ensimmäinen ja ehkä tärkein vaihe on nopea ja oikea diagnoosi. Siksi Docrates käyttää syövän diagnostiikassa ja hoidossa uusimpia menetelmiä. Käytössä on ultraäänitutkimus, tietokonetomografia, magneettikuvaus, PET-TT sekä SPECT-TT. Kaikki nämä nykyaikaiset kuvantamislaitteet ovat isoaukkoisia, mikä tekee tutkimuksesta potilaalle miellyttävämpää. Oikean hoidon valinnassa tarvitaan tieto kasvaintaudin millimetrintarkasta sijainnista, levinnäisyydestä ja solutyypistä. Moniammattilainen asiantuntijaryhmä suunnittelee saatujen tietojen perusteella käytettävät hoitomenetelmät.

Laadukas esitelmä herätti vilkkaan keskustelun, jossa etenkin syöpätautien havaitseminen ja oireet olivat selkeästi esillä. Useilla tapaseuralaisilla oli omakohtaisia kokemuksia syöpätaudeista ja yleisenä toteamuksena oli, että näistäkin taudeista voi nykyään nopealla diagnostiikalla ja oikealla hoidolla parantua. Kiitämme dosentti Joensuuta sekä emäntäämme markkinointi- ja viestintäjohtajaa Pauliina Mäkistä erinomaisen mielenkiintoisesta vierailusta ja erinomaisen maistuvista tarjoiluista. On lohduttavaa tietää, että vaikeatkin sairaudet ovat hyvällä hoidolla voitettavissa toteaa mukana ollut
Risto Rasku

Silakoita
Ostereita
Kapteenimme ja Tapaseuran sihteeri
Arja Porvali toivotti osallistujat tervetulleeksi risteilylle.
Iloinen risteilyseurue.
M/S Aurora sopi tarkoitukseen oikein hyvin.
Suuri kiitos tilaisuuden järjestelyyn osallistuneille!

OSTERIRISTEILY 12.10.2012

Jo perinteeksi muodostunut Osterin Ystävät ry:n ja Tapaseura ry:n yhteinen merellinen tilaisuus järjestettiin lokakuun toisena perjantaina. 


Sää oli selkeä ja lähes tuuleton, kun astuimme M/S Auroran kyytiin Hakaniemen laiturista kapteeninamme Juha Nyberg. Syksyisiin tunnelmiin pääsimme, kun ilta alkoi hämärtää ennen satamaan saapumista kahdeksalta illalla. Helsinki on erityisen kaunis mereltäpäin katsottuna.


Risteilyn teeman mukaisesti tarjolla oli ostereita ja silakoita.Tuoreet osterit avattiin juuri ennen tarjoilua.Silakkamarkkinoilta oltiin valittu maisteltaviksi silakoiksi A. Almgrenin maustekala, juhlasilakka ja sinappisilakka, Pirkko Porkan yrtti-jalopenosilakka, Liisa Vainion limetti-valkosipulisilakka sekä luonnollisesti Silakkamarkkinoilla valittu vuoden 2012 silakkayllätys: Tage Gustafssonin 'tyttären silakka'. Risteilyn maistelijat olivat sitä mieltä, että silakka oli todellakin ansainnut arvonimen ja palkinnon. 


Risteilyn aikana tapaseuralaiset ja osterien ystävät saivat mahdollisuuden tutustua toistensa toimintaan. Me tapaseuralaiset opimme, että Osterin Ystävät ry on vuonna 1991 perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää äyriäisten ja eritoten ostereiden tunnettavuutta Suomessa.

Päivi Enden

P.S. Lue myös juttu: Rohkea syö osterin tuoreena

TAPASEURAN TAPAPÄIVÄN TILAISUUDESSA PALKITTIIN VUODEN KÄYTTAYTYJÄ JA HYVIEN TAPOJEN LÄHETTILÄÄT.

Kaunis syyssää suosi torstaina 20. syyskuuta 2012 vietettyä Hyvien tapojen päivää. Viitisenkymmentä tapaseuralaista ja kutsuvierasta oli kokoontunut Säätytalolle kuulemaan ja näkemään vuoden 2012 valintoja.

Vuoden käyttäytyjäksi oli Tapaseuran hallitus valinnut ja palkittavaksi kutsunut arkkiatri Risto Pelkosen. Vuoden käyttäytyjä olikin hyvätapaisesti saapunut vaimonsa kera noutamaan Vuoden käyttäytyjän kunniakirjaa. Risto Pelkonen on upean uran lääkärinä tehnyt mies, jolle vuonna 1995 myönnettiin arkkiatrin arvonimi. Hän on hyvin ihmiskeskeinen ja olemukseltaan vaatimaton mutta lämmin ja hyvin arvostettu henkilö luennoitsijana mm. yliopistoissa. Hän oli hyvin otettu saamastaan tunnustuksesta ja painotti pienten asioiden ja sanojen merkitystä käyttäytymisessä. ”Miten tärkeitä olisivat tervehtiminen, hyvästely, kiitos ja anteeksi” sanoo arkkiatri.

Hyvien tapojen lähettiläiksi valittiin toimittaja-kirjailija ja teekulttuurin vaalija Pirkko Arstila sekä urheilutoimittaja, tuottaja Riku Riihilahti. Arstila muistetaan Kymmenen Uutisten ensimmäisenä uutisankkurina yhdessä Kaj Lindenin kanssa sekä osallistumisestaan Tanssii tähtien kanssa kisaan. Riihilahti vakuutti osaamisellaan ja käytöksellään Lontoon olympiakisojen studioisäntänä ja hän omaa myös kaksi ulkolaista korkeakoulututkintoa. Molemmat olivat henkilökohtaisesti saapuneet vastaanottamaan kunniakirjojaan ja antoivat tilaisuudessa hyvin miellyttävän kuvan itsestään ja käyttäytymisestään kuten Hyvien tapojen lähettiläille kuuluukin.

Nuorten valinnat oli tänä vuonna tehnyt Helsingin palvelualojen ammatillinen oppilaitos. Nuorten Hyvien tapojen lähettiläiksi valittiin radiotoimittaja Elina Viitanen ja laulaja Antti Tuisku. Valitettavasti kumpikaan ei päässyt paikalle noutamaan kunniakirjaansa edellinen sairastumisen ja jälkimmäinen ulkomaanmatkan takia.

Tilaisuus päättyi jälleen yhdessä nautittuihin kuohuviineihin erittäin maukkaiden pikkupalojen kera. Kuten aina yleisenä mielipiteenä olivat erittäin onnistuneet valinnat sekä hieno tunnelma. Tähän on helppo yhtyä.

Risto Rasku

MUSIIKKIA, MAISEMIA JA RAPUJA PERINTEISELLÄ SUOMENLINNAN MATKALLA

Nelisenkymmentä tapaseuralaista matkasi jälleen elokuisena torstaina lautalla Suomenlinnaan. Oli Tapaseuran rapujuhlien aika. Tällä kertaa saimme mukaan myös kansainvälisiä vieraita; herrat Rui Hu Kiinasta ja Dutta Chander Intiasta. Sää oli sopivasti selkeytynyt aamupäivän sateiden jälkeen joten oli odotettavissa lempeän kaunis ilta.

Suomenlinnan kirkossa meitä odotti oppaamme, musiikkimajuri evp. ja kirkon suntio evp. Jouko Terävä. Jouko kertoi kiinnostavasti Suomenlinnan ja kirkon historiasta ja kaivoi sen jälkeen esiin työkalunsa valkoisen vetopasuunan. Saimme todella hienon näytteen kirkon mainiosta akustiikasta sekä vetopasuunan, että urkujen soidessa Joukon taitavissa käsissä. Eivät tainneet jäädä kaikki silmät kuiviksi tuota taidonnäytettä kuunnellessa.

Musiikkiesitysten jälkeen kävimme katsomassa kirkon kryptaa, mikä toimii suomenlinnalaisten kokoontumispaikkana mm. koululaisten iltapäiväkerho ”kokkikerho” kokoontuu siellä. Myös noin 160 morsianta käyttää kryptaa pukeutumistilana joka kesä, onhan Suomenlinnan kirkko yksi suosituimmista vihkikirkoista maassamme. Sitten seurasi yllätys. Jouko nimittäin johdatteli uskaliaimmat meistä lukuisia ja aina vain jyrkempiä portaita kirkon torniin katsomaan yhtä kauneimmista maisemista Helsingin seudulla. Näköalatasanne on myös Joukon ja muutaman muun soittajan työpaikka heidän soittaessaan kesäiltaisin iltasoittoa suomenlinnalaisille ja sadoille paikalla oleville turisteille. Todella mieliinpainuva tutustumiskohde meille tapaseuralaisille.

Rapujakin syötiin aina yhtä hienosti katetun pöydän ääressä Augustin Ehrensvärdin eli ”Ykstottisen” ja Mannerheimin valvovien katseiden alla. Ravut olivat maittavia ja snapsilaulut reippaita. Tuskin missään saa niin hyvää lohimedaljonkia kuin Suomenlinnan upseerikerholla ja jälkiruokatorttu oli suussa sulava. Arpajaisetkin pidettiin ja onnekkaimmat voittivat hienoja, puheenjohtajamme hankkimia palkintoja mm. Kultakeskuksen valmistaman hopeisen rapuveitsen. Illan aikana selvisi meille myös Rapu-ihmisen luonne, jota kuunnellessa monen pöydän ääressä istujan kasvoille levisi ymmärtäväinen hymy; juuri tuollainenhan se meidän korirapumme on.  Aika kului kuin siivillä ja pian olikin aika siirtyä lautalla takaisin kaupungin puolelle hämmästelemään epätavallisen rauhallista Taiteiden Yötä.  Tapaamisiin Suomenlinnassa toivottelee paikalla ollut Risto Rasku

Designpääkaupungin johtaja Pekka Timonen

GOOD DESIGN IS GOOD BUSINESS

 

Helsinki on tänä vuonna ollut 200 vuotta Suomen pääkaupunki.Joten hienosti on ajoittunut Helsingin valitseminen maailman muotoilupääkaupungiksi juuri tänä 2012 vuonna. World Design Capital Helsinki 2012:n johtaja Pekka Timosen täpötäydestä kalenterista löytyi Tapaseuralle aikaa elokuulle. Paikalle ehti kesälomilta, mökiltä, mustikka- ja kantarellimetsistä parisenkymmentä disainista kiinnostunutta.

Loppupuolelle kallistuvan juhlavuoden elokuussa on hyvä muistaa , että Helsinki ei ole yksin liikkeellä muotoilupääkaupunkina vaan Espoo, Kauniainen, Lahti ja Vantaa ovat hankkeessa käsi kädessä Helsingin kanssa. Kyseessä on aikamoinen verkosto toimijoita, kokijoita, tekijöitä ja näkijöitä. Mukana myös kaksi yliopistoa. Eri puolilla on esillä yli 200 hanketta, projektia ja kaikkea muotoiluun liittyvää. Sillä muotoilu, design on muutakin kuin suunnitella ja tehdä vaaseja! "Design on ihmislähtöistä, luovaa toimintaa- parhaan ratkaisun etsimistä " sanoi Pekka Timonen. Ja pyysi meitä miettimään mikä tai missä on designeä?" Design on luova, ihmislähtöinen prosessi " jatkoi Timonen ja näytti monia esimerkkejä, mitä kaikkea design on ja mitä se voisi olla jos se olisi aina ihmislähtöistä. Puhutaanpa sitten Alvar Aallon Savoy-maljakosta tai puun ympärille suunnitellusta ja rakennetusta istuinpenkistä. Olkoon kyseessä lentomatkustajalle annettava kirjallinen liian monisanainen info tai raitiovaunulipulla kojeeseen maksaminen. Kun niissä on lopullinen käyttäjä, ihminen unohdettu, on ihan turha suunnitella ja ottaa käyttöön moista vierastettavaa tuotetta. Hyvän teollisen muotoilun takana on hyvää teollista ajattelua. Sillä ajattelulla on parannettu ja pelastettumonta elämää.

Timonen nosti esiin muotoilijamestari Kaj Franckin Kartio-sarjan ikiaikaiset, toimivat, selkeät ja haluttavat lasit, joissa toteutuu hyvän, ihmislähtöisen disainin kolme tärkeintä periaatetta: Käytettävyys, kestävyys ja haluttavuus. Muotoilijan tehtävä on tuottaa juuri sellaisia ihmiselle mieluisia, ekologisia, taloudellisia, paremmalta tuntuvia ja haluttavia asioita ja tuotteita. Taiteen ja designin joskus häilyvä ero korostuu usein käyttäjäsuhteensa kautta. Pitkin kuluvaa vuotta on näiden viiden kaupungin asukkailta kyselty mitä mieltä ovat disainista? Miten henkilöt ovat kokeneet oman kaupunkinsa kampanjan aikana? Mitä toivoisivat lisää tai mitä vähemmän? Vastukset ovat olleet hyvin myönteisiä, yli 90% viiden kaupungin asukkaista tiesi asuvansa maailman designpääkaupungissa. Noin 70% piti erityisen tärkeänä sitä, että asukkaille tarjotaan jatkossakin mahdollisuuksia oman elinympäristönsä kehittämiseen. Paremman ja viihtyisämmän kaupungin tekeminen nousi vahvasti esille vastauksissa. Designin merkityksen yleinen korostaminen ja hankkeessa mukana olleiden kaupunkien kansainvälisen tunnettuuden lisääminen mainittiin tärkeinä asioina.

Aivan kuten musiikki ja taidekin, myös muotoilu kuuluu kaikille! Kampin kappeli ja Paviljonki ovat olleet Helsingin yleisömagneetteja ja Vantaalla Tiedekeskus Heureka sekä Vantaan Taidemuseo vaihtuvine näyttelyineen, jonne Tikkurilan väritehtaan kirkasvärisin raidoin maalattu katu ohjaa vieraita vuoden loppuun saakka. Espooseen kävijöitä on houkutellut Emman lisäksi näyttelykeskus WeeGee. Lahdessa muotoiluun voi tutustua ympäri kaupunkia jopa pyöräilyturistina.

Syyskuun alusta Suvilahdessa avautuu Everyday Discoveries- näyttelyä ennakoiva muotoilupuutarha. Helsingin juhlaviikkojen kanssa tapahtuu paljon ja yllättävää. Näyttelyitä avautuu paljon, Amos Andersonin taidemuseon Boutique-näyttelyä yhdistää kuvataiteen ja muotisuunnittelun. Sinne! Ateljee Kukkapuro avaa ovensa yleisölle Kauniaisissa 31.9. saakka ja kamarimusiikki-illat soivat marraskuun loppuun. Muotoilijan arkku tutustuttaa lapset designin maailmaan, rohkaisemalla esiopetusikäisiä tarkkailemaan ympäristöään uudella tavalla muotoiluun liittyvien tarinoiden avulla. Lapsissa on tulevaisuus. Myös designin!

" Onnistumisen kannalta on ollut hyvin tärkeää, että kaupungit ovat tehneet tiivistä yhteistyötä. Se on hyvä resepti myös jatkossa" lopetteli designpääkaupungin johtaja Pekka Timonen. Designpääkaupunki rikkoo matkailuennätyksiä, onneksi hyvää muotoilukesää on vielä jäljellä ja sen jälkeen alkava syksy kokonaisuudessaan.

Kaikki ei ole disainia eikä disain kaikkea mutta ihmisen tekemissä asioissa sitä usein on havaittavissa. Disain voi olla informaation arkkitehtuuria. Ajattelun rakenteita. Elämää. Palvelua. Ja käsityksiä toisesta ihmisestä, sanoi puheenjohtaja Kaarina Suonperä kiittäessään Pekka Timosta Tapaseurantaipaleelta-kirjallamme ja " pikkumustalla"; muotoilija Paola Suhosen suunnittelemalla upouudella pienellä Vitalis-purkilla. Joka kokonsa puolesta sujahti amuletin lailla miehen pikkutakin rintataskuun.

Kaarina Suonperä

TAPASEURALAISET TANSKAN SUURLÄHETTILÄÄN RESIDENSSISSÄ

Tanskan suurlähettiläs Jens-Otto Horslund oli kutsunut keskiviikkona 23. toukokuuta Tapaseuran vieraakseen residenssiinsä Yrjönkadulla. Noin neljäkymmentä tapaseuralaista noudatti kutsua ja saapui suurlähettilään upeaan virka-asuntoon nostalgisella, pienellä hissillä neljä henkeä kerrallaan. Suurlähettiläs tervehti vieraitaan ja johdatti heidät maittavaan kahvipöytään. Tapaseuralaiset saivat ihastella asunnon upeita huonekaluja ja toinen toistaan hienompia maalauksia ja taideteoksia kahvinjuonnin lomassa.

Suurlähettiläs Horslund aloitti oman esityksensä kertomalla tanskalaisista tavoista ja niiden erityispiirteistä. ”Tack for sidst” on tapa, jota tanskalaisen ei ole tapana unohtaa. Kiitoksen viimeisestä voi esittää joko kirjallisesti, viestimellä tai seuraavan kerran tavatessa, mutta se on syytä muistaa tai uudet kutsut voivat harventua. Tanskalaiset eivät juuri tule ennenaikaisesti vierailulle vaan mieluumminkin vähän myöhässä. Jos myöhästyt reilummin, niin on parempi tulla 35 minuuttia kuin 25 minuuttia myöhässä, koska isäntäväki voi luulla, että erehdyit vain vierailun alkamisajasta puoli tuntia. Suurlähettiläs valotti myös Tanskan tilannetta niin talouden, turvallisuuden kuin valtiomuodonkin osalta. Esitys innosti vieraita runsaisiin kysymyksiin ja se saattoikin venyä huomattavasti suunniteltua pidemmäksi, mutta se oli sen arvoinen. Erittäin mielenkiintoinen ja antoisa vierailu, joka osaltaan osoittaa Tapaseuran toiminnan monipuolisuutta. Kiitos Kaarina tämän tilaisuuden mahdollistamisesta. Varmaankin muistat myös esittää ”Tack for sidst” hurmaavalle Tanskan suurlähettiläälle - uskoo mukana ollut Risto Rasku

Ryhmäkuvassa matkaseurueemme menossa upeaan ja loistokkaaseen Pietarhoviin.

TAPASEURALAISTEN MATALAKIITOA ALLEGROLLA PIETARIIN JA TAKAISIN 27. - 29.4.2012
 

16 innokasta tapaseuralaista kokoontui aikaisin perjantaiaamuna 27. huhtikuuta 2012 Helsingin rautatieasemalle valmiina nousemaan Allegro junaan. Oli alkamassa Tapaseuran vuotuinen kevätretki, joka tänä vuonna suuntautui Pietariin. Kaarina oli suunnitellut ja valmistellut meille jännityksellä odotetun matkan ja nyt se alkoi.
 

Pasilan ja Tikkurilan pysähdysten jälkeen junan vauhti alkoi kiihtyä ja huomaamatta näytti jokaisessa vaunussa ollut nopeusmittari reippaasti yli 200 km/h lukemia. Istuttaessa ei suurta nopeutta juuri huomannut, mutta kahvikuppeja ravintolavaunusta kantaessaan kyllä. Vainikkalassa poistuivat suomalaiset virkailijat, valuutanvaihtajatkin ja tilalle tulivat venäläiset kollegat. Henkilöllisyytemme tarkistettiin matkan aikana monesti ja tarkasti. Ja visalomakkeeseen tuli useampia leimoja.
 

Pietariin saavuttiin aikataulun mukaan ja nopeasti, noin 3,5 tunnin matalakiidon jälkeen. Asemalla meitä oli vastassa oppaamme Galina bussin kera ja aloitimme samantien tutustumisen Pietariin. Oli perjantain iltapäivä ja liikenne kaupungissa lähes kaoottista Vappuparaatin harjoitusten vuoksi, joten etenimme huomattavan hitaasti. Tärkeimmät nähtävyydet keskustasta tuli kuitenkin koettua ja puoli kuuden aikoihin saavuimme hotelliimme Petro Palaceen, mikä osoittautui paitsi sijaintinsa, myös laadukkuutensa puolesta erittäin hyväksi. Majoittumisen ja noin tunnin levähdyksen jälkeen olimmekin jo matkalla eleganttiin Demidoff - ravintolaan, missä meitä odotti mainio illallinen Kievin-kanoineen ja blineineen. Ohjelmasta vastasi laulu- ja tanssiryhmä, joka oli aivan mainio. Kaunista mustalaismusiikkia ja vauhdikkaita tanssiesityksiä sekä yhtyeen, että yleisön esittämänä. Ilta huipentui perivenäläisiin maljojen nostoihin ja lopulta murskattuihin laseihin, mihin seurueellammekin oli pienoinen osuus. Kaunis ilta!!
 

Lauantai päivä oli jokaiselle vapaata ohjelmaa ja henkilökohtaisesti Maggien kanssa kävimme kanavaristeilyllä, mikä hyvän sään ansiosta oli hauska ja antoisa. On aika jännää miten erilaisen perspektiivin kaupungista saa kanavilla ja Neva- joella purjehtivasta aluksesta verrattuna katuja kiertelevään bussiin. Pietarin keskusta upeine rakennuksineen on mahtava ja näkemisen arvoinen. Loppuiltapäivästä kävimme kaikki yhdessä vaikuttavassa ja ainutlaatuisessa Iisakin kirkossa, mikä on todella suositeltava kohde Pietarin vierailulla.
 

Yhteinen illallinen Da Vincy- ravintolassa ja sitten Mikhailovsky teatteriin, missä alkoi Puccinin Tosca ooppera. Onnetonta rakkautta ja sankarien kuolema, siis oopperaa tyypillisimpään tapaan. Mutta myös hyvää musiikkia ja loistavia laulajia ja ainakin kaikki oopperan ystävät olivat haltioissaan väittäen esityksen olleen parhaan näkemänsä Toscan. Olen jäävi sanomaan tähän mitään mutta enpä pitkästynyt minäkään. Väliajalla oli tarjolla kaviaari- ja lohileipiä, mansikoita ja jaloja juomiakin halukkaille.
 

Sunnuntaina koitti sitten matkamme kohokohta ja se oli Pietarhovi. Suomenlahden rannalla n. 50 km Pietarin keskustasta sijaitseva Pietari Suuren ja hänen seuraajiensa rakennuttama palatsi laajoine puistoineen on sykähdyttävä vierailukohde. Kultaa, peilejä, lasia, upeita maalauksia ja suihkulähteitä riittää tuntikausiksi ihailtaviksi. Suihkulähteiden tulisi oppaiden mukaan olla toiminnassa vasta toukokuun alusta, mutta kuinka ollakkaan, meidän vierailumme aikana huhtikuun 29. päivä suihkulähteet toimivat täysillä. Olivat varmaankin kuulleet Tapaseuran vierailusta. Kolme tuntia kului Pietarinhovissa kuin siivillä ja mainio Galinamme jaksoi kertoa innolla joka huoneesta ja rakennelmasta. Antoisaa mutta rasittavaa. Jalat ja selkä jäykkänä istuimme tyytyväisinä jälleen bussiin ja paluumatkalla Pietariin nautimme vielä maittavan lounaan Vasilisaarella sijainneessa ravintola ”Ravintolassa”. Koska aikaa Allegron lähtöön oli vielä parisen tuntia, käytimme ajan lisäkierrokseen ja tutustuimme vielä Smolnan (suomeksi:terva) upeaan kirkkoon. Näimme myös uuden 35 000:lle asukkaalle suunnitellun Suomenlahden Helmi-kaupunginosan jo valmistuneita rakennuksia.
 

Kotimatka Allegrossa sujuikin sitten kokemuksista keskustellen ja vierailun parhaita paloja muistellen. Dasvidanya Pietari.
 

Kiitos Kaarina. Olit järjestänyt meille ikimuistoisen matkan.

Mukana ollut Risto Rasku

Morsiuspareja näkyy usein Verikirkon edessä.
Kauppiaan kädessä kaksi kyyhkyä. Symbolista, eikö?
Uljas ja kaunis Smolnan-kirkko oli aikaisemmin jalosukuisten neitojen koulutuspaikka.
Oppaamme Galina, jolle tapaseuralaiset antoivat lahjaksi marikassissa kaikkea suomalaista naisen mieltä ilahduttavaa; Lumenen meikkejä; huulikiiltoja ja kynsilakkaa, Cutrinin hiushoitoja, Meridermin voiteita, Vitalista ja Fazerin suklaata.
Arojen musiikki soi koskettavasti kaikkialla.
Pietarin riemukaari.
Sininen kirkko, tsasouna, tien varrella.
Unohtumaton näkymä Pietarhovin terassilta suurta kanavaa pitkin Suomenlahdelle saakka. Solisevia suihkulähteitä kaikkialla.
Venäläisiä suolakurkkuja, tottakai!
Faberge-munia voi ostaa Iisakin kirkosta
...kuin myös ikoneita.
Kaikkialla kirkossa huikaisevia suuria maalauksia, vihreitä 10-metrisiä malakiitti- ja lapiksensinisiä pylväitä.
Mikhailovsky-teatterissa illalla Puccinin Tosca-ooppera, 3- näytöksinen, traaginen - mutta kuinka hurmaavasti se soikaan. Väliajalla pieniä lohileipiä, kaviaarileipäsiä tai mansikoita r´Romanoff ja samppanjaa.
Iisakin kirkko vartioi hotelliamme ja yörauhaamme Petro Palace-hotellissa, jota suosittelemme kaikille Pietariin matkaaville. Hotelli on ihan Nevski Prospectin liepeillä..
Vanhan aatelissuvun Sinebrychoffin punertavan talon pylväät ovat liki 3-metriset.
Maukas omenastrudel ja herkullinen Marinski-torttu vievät kielen ja mielen.
Iisakin kirkko on korjattu ja kullattu, sisäänpääsy maksullinen.
Ravintola "Ravintolassa" söimme läksiäislounaan.
Sotilasparaatia harjoiteltiin kovasti tulopäivänämme perjantaina vappumarssia varten.
Katukyltti todistaa ettei kieltä lukematon pärjää kuin taksilla.

 

26. - 27.4.2012

Vallilassa toimivat taidekäsityöläiset halusivat kutsua tapaseuralaiset AUKI-tapahtumaan tutustumaan käsityöläisten työhön ja työtiloihin sekä tekemään ostoksia “tehtaan hinnoilla”.

Mukana oli 13 eri alojen käsityöläistä kolmessa eri ositteessa. Tapaseuralaiset löysivät persoonallisia lahjoja mm. keväällä juhliville nuorille.

***

Samoilla nurkilla samaan aikaan oli myös Aarikan Fanipäivät, jonne joulujuhliemme emännät, eli Aarikan Pauliina ja Sarianna olivat lähettäneet kutsun. Tarjolla oli simaa ja myymälässä kevään ja kesän värejä.

 

 

Tapaseuran vuosikokous 14.3.2012
Paikalla oli 36 Tapaseuran jäsentä
Teollisuusneuvos Severi Keinälä

Tapaseuran vuosikokous 14.3.2012

 

Hyvä käytös avaa ovia. Tapaseuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tällä kertaa Työ- ja elinkeinoministeriössä, isäntänä  teollisuusneuvos Severi Keinälä ja kokouksen puheenjohtajana oikeusneuvos Erkki-Juhani Taipale.

Tapaseura on saanut jäseniltään kiitosta kiinnostavista jäsentapahtumista. Vuoden 2011 vuosikertomus löytyy tämän linkin takaa ja vuoden 2012 toimintasuunnitelma on julkaistu Ajankohtaista-sivulla.

Jäsenmaksun suuruus päätettiin pitää ennallaan, eli 30 euroa henkilöjäseneltä ja 180 €  yhteisöjäseneltä.

Hallituksen jäseniksi valittiin Pertti Elvilä (uusi jäsen), Päivi Enden, Sakari Närvänen, Juhani Peitsara, Arja Porvali, Risto Rasku sekä Kaarina Suonperä. Varajäseniksi valittiin Annamaija Aro, Heli Koivuniemi, Merja Lehtonen (uusi varajäsen) sekä Leena Tanner.

Tapaseuran kunniapuheenjohtaja on Raili Malmberg ja kunniajäseniä ovat Leena Helaniemi, Sirkka Lassila, Eva-Christina Mäkeläinen sekä Marjatta Väänänen.

Toiminnantarkastajaksi valittiin pankinjohtaja Jukka Koski ja varatoiminnantarkastajaksi kotitalousopettaja Laija Korpela.

Pitkäaikainen rahastonhoitaja Marjaana Sorakunnas kukitettiin hänen jättäessään hallituksen.

Kokouksen päätteeksi juuri Kiinasta palannut isäntämme Severi Keinälä jakoi kokemuksiaan yritysten kansainvälistymiseen ja vientiin liittyen ja sai aikaan vilkasta keskustelua.

Tapaseura karkauspäivänä Suojelupoliisin vieraana

Hyvin laajan tuttavapiirin omaava puheenjohtajamme oli onnistunut hankkimaan tapaseuralaisille kutsun Suojelupoliisin vieraaksi. Kutsu herätti niin laajan kiinnostuksen, että isännillä ei ollut mahdollisuutta ottaa koko joukkoa vastaan yhdellä kertaa, vaan toinen ryhmä vierailee Ratakadulla myöhemmin keväällä.

Ensimmäinen ryhmä, vahvuudeltaan neljäkymmentä henkeä, kokoontui Ratakadulla Suojelupoliisin ulkopuolella karkauspäivänä 29. helmikuuta 2012. Kontrolloidusti meidät saatettiin isäntien suurimpaan kokoushuoneeseen, joka täyttyikin ääriään myöten. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toivotti meidät tervetulleeksi. Hän kertoi, että Suojelupoliisin päätehtävänä on terrorismin- ja laittoman tiedustelun torjunta sekä tuvallisuustyö. Suojelupoliisin tehtävät määritetään poliisin hallinnosta annetussa laissa. Suojelupoliisi kuuluu sisäasiainministeriön alaiseen poliisiorganisaatioon yhtenä poliisin valtakunnallisista yksiköistä ja sen henkilöstövahvuus on noin 220 henkeä.

Apulaispäällikkö ja suojelupoliisin operatiivinen johtaja Olli Kolstela suoritti Suojelupoliisin tarkemman esittelyn. Me olimme tavanneet Ollin jo Tapaseuran Studia Generaliassa, missä hän oli kertomassa poliisin toiminnasta vuoden teemaan ”Välitä – ole rohkea” liittyen. Nyt hän totesi, että kuulumme aika harvinaiseen joukkoon, joka on saanut kutsun Suojelupoliisin tiloihin. Siksi kuuntelimmekin hyvin kiinnostuneina hänen esitystään Suojelupoliisin käytännön toiminnasta Suomessa ja myös kansainvälisestä yhteistoiminnasta. Esitys kirvoitti runsaasti kysymyksiä, joihin kaikkiin Kolstela ei salaamissyistä voinut vastata, mutta vastasi niin laveasti kuin suinkin kykeni. Kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen vierailu, joka antoi hyvän kuvan Suojelupoliisin toiminnasta ja Tapaseuran vierailujen monipuolisuudesta. Kiitos isännillemme ja Kaarinalle tilaisuudesta vierailla Ratakadulla aivan vapaaehtoisesti toteaa Risto Rasku

Piispa Irja Askola Tapaseuran tilaisuudessa 6.2.2012

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola puhui Tapaseuran tilaisuudessa 6.2. nykypäivänä ympärillämme vaivaamasta riittämättömyyden tunteesta. Pärjäämisen kuorma on valtava. Kun emme osaa pysähtyä emmekä ehdi kohtaamaan itseämme, emme pysty kohtaamaan lähimmäistäkään. Aikuisen tarve on huutava niin lapsilla kuin heidän 30-vuotiailla vanhemmillaan.

Askola toivoo, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus saada edes kerran viikossa positiivinen
katse kohtaamaltaan aikuiselta. Askola on erityisen huolestunut sukupolvien välisestä ketjusta, joka on katkeamassa perheiden välillä. Yhteisiä kirkollisia perhejuhlia ei enää syystä tai toisesta vietetä.
 

Helsingin alueella jää vuosittain noin 500 lasta kastamatta, vaikka vanhemmat kuuluvat kirkkoon. Uusi ilmiö on, ettei häihinkään kutsuta välttämättä lapsia. Jäsenkadon takia seurakunnat joutuvat tekemään kovia arvovalintoja lähitulevaisuudessa: lopettaako paikallisia kirkkoja vai panostaako enemmän rahaa seurakuntalaisten kohtaamiseen. Elämme suljettujen ovien, koodien ja salasanojen keskellä. Siksi Askolan mukaan tarvitaan kirkkoja, jotka hädän yllättäessä ovat armollisia paikkoja. Kirkot ovat avoimia kaikilla, eikä siellä peräänkuuluteta jäsenyyttä.

Piispa uskoo, että välittämisen ja omasta jakamisen kulttuuri on vielä kovaa valuutta yhä kurjistuvassa taloudellisessa tilanteessa.Narinkkatorille valmistuva hiljaisuuden kappeli on saanut huomiota niin kotimaassa kuin ulkomailla. Se on arvioitu olevan maailman designpääkaupungin Helsingin mielenkiintoisin nähtävyys.

Suurmusikaali Katri-Helena Helsingin kaupunginteatterissa

Helmikuu alkoi tapaseuralaisille mukavissa merkeissä, kun pääsimme 1.2.12 viettämään miellyttävää musikaali-iltaa Helsingin kaupunginteatteriin. Katri-Helenasta kertovassa suurmusikaalissa kuulimme parikymmentä Katri Helenan rakastutetuinta kappaletta alkaen Puhelinlangat laulaa -klassikosta päätyen Minä toivon –lauluun.

Hyvä käytös avaa ovia

Vuoden 2012 teeman HYVÄ KÄYTÖS AVAA OVIA merkeissä avasimme  tammikuun 24. päivä Kluuvikadun Fransmannin uuden oven. Talon herkullisen lohibriossin jälkeen kuulimme Fransmannin Brand managerin Katja Malmiselta kuinka valtavan suosion ympäri maata on viime vuonna alkanut Ruokalistalla hyvät tavat - hanke saanut. Tapaseura on ollut koko vuoden mukana mainitussa hankkeessa, joka on  kiinnostanut suuresti myös mediaa.

Liki jokaisella paikkakunnilla lehdistö ja  radio ovat tulleet kuuntelemaan tapaluentoa koululle ja seuraamaan kummiluokkalaisten pöytätapoja, joita myös TV on ollut kuvaamassa. 

Opettajat ovat olleet poikkeuksetta hyvin myötämielisiä ja kiittäneet hanketta, jonka avulla on nostettu ruokailu pöytätapoineen niille kuuluvaan arvoonsa. Vanhemmilta on tullut paljon myönteistä palautetta ja toive, että näitä ruoka- ja pöytätapoja korostettaisiin ja opetettaisiin koulussa ekasta luokasta lähtien.

Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä on luennoinut eri paikkakunnilla kouluissa hyvistä tavoista, kohteliaasta ja kauniista käytöksestä sekä ruoka- ja pöytätavoista.  Päätteeksi on koulun kuudesluokkalaisten kanssa syöty yhdessä joko koululla tai paikkakunnan Fransman-ravintolassa.

6-luokkalaiset, eli kummiluokan oppilaat  joutuvat kattamaan pöydän vieruskaverilleen - näin on opittu aterimet, lautasliinat ja leipätarjoilut. Joka paikassa Kaarina on pyytänyt jonkun luokan pojista pitämään kiitospuheen ja kertoo ettei yksikään ole kieltäytynyt. Pojat ovat  olleet kaikkialla innostuneina mukana ja luokan oppilaat ovat taputtaneet kaverille lämpimästi.

Ruokalistalla hyvät tavat- hanke jatkuu tänä vuonna

Vaasasta, Länsimetsän  koululta tuo Kaarina viimeisimmät terveiset. Koulun kaikki luokat istuivat 7.3. kuuntelemassa luentoa, jonka päätyttyä 6-luokkalaiset siirtyivät koulun ruokasaliin kattamaan pöydät. 

Fransmannin kokit olivat koululla valmistamassa aterian. Kanaa madeirakastikkeella ja jälkiruokana lämmitettyä suklaakakkua mansikkajäätelön kanssa tarjoiltiin oppilaille pöytiin.  

6M-luokan Antonio piti niin kauniin kiitospuheen, että luokan opettaja Marita Reinikka ja rehtori Matti Autiokin pyyhkäisivät silmäkulmiaan meistä muista aikuisista puhumattakaan.

Ruokalistalla hyvät tavat-luentoja pidetään seuraavaksi Oulussa, Tampereella ja Jyväskylässä.     

 

ARKKIATRI RISTO PELKOSESTA VUODEN 2012 KÄYTTÄYTYJÄ

 

Tapaseura valitsi valtakunnallisena Tapapäivänä Vuoden 2012 Käyttäytyjäksi arkkiatri, professori Risto Pelkosen.

  • Arkkiatri Risto Pelkonen on tehnyt upean ja pitkän työuran kutsumusammatissaan lääkärinä. Hän on vaikuttanut ja vaikuttaa yhteiskunnallisesti monella sektorilla. Hänen humanistinen arvomaailmaansa välittyy vahvasti lähimmäisten auttamisessa ja yhteisen hyvän eteen työskentelyssä. Hänellä on aina riittänyt viisaita ohjeita ja lämminsanaisia neuvoja lapsille ja nuorille, Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä perustelee valintaa.

Suonperän mukaan arkkiatri Pelkonen on avarakatseinen parantaja, joka korostaa, että terveydenhoidossa on muistettava pitää kiinni ihmislähtöisestä lähestymistavasta. Arkkiatri kiittääkin uutta neuvolalakia, jossa otetaan koko perheen hyvinvointi huomioon, joten ongelmien kasaantuminen voidaan havaita ajoissa. Samalla hän muistuttaa, että meillä kaikilla on vastuu toisista ihmisistä.

 

  • Arkkiatri Risto Pelkosesta huokuu paljon kokeneen ja nähneen ihmisen lämpöä, Suonperä jatkaa.

Arkkiatri on ottanut kantaa myös nuorten puolesta. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin päästään puuttumaan, sitä parempia tuloksia saavutetaan ­– kaikilla mittareilla. Tehokkaimmin syrjäytymistä ehkäisee hänen mukaansa, että ihminen kokee oman elämänsä merkitykselliseksi. Nuorille on tarjottava mahdollisuuksia ja pitkäjänteisiä näkymiä työelämässä.

Hyvien Tapojen Lähettiläiksi Tapaseura valitsi toimittaja Pirkko Arstilan ja television urheilutoimittaja Riku Riihilahden.

Helsingin palvelualojen oppilaitoksen opiskelijat valitsivat Nuorten tapalähettiläiksi radiotoimittaja Elina Viitasen ja laulaja Antti Tuiskun.

 

Lisätiedot:
TAPASEURA RY:N PUHEENJOHTAJA
Kaarina Suonperä puh. 0400 405 563, kaarina@kaarinasuonpera.fi

 

Tapaseura nimeää keulakuvikseen henkilöt, jotka ovat julkisuudesta tuttuja ja antavat omalla esimerkillään ja omilla elämänratkaisuillaan sekä käytöksellään kanssaihmisilleen positiivisen ja rohkaisevan käyttäytymismallin.

Vuoden käyttäytyjinä aiempina vuosina ovat olleet muun muassa pääministeri Jyrki Katainen, psykiatri Raisa Cacciatore, puhemies Sauli Niinistö, yrittäjäneuvos Kirsti Paakkanen sekä puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala.

Tapaseuran teemana on vuonna 2012 on Hyvä käytös avaa ovia.

Tapakouluttaja: Juhlapöydässä saa viihtyä, keskustella ja nauraa

Aterimet - Arvaa mikä on myydyin pöytähopea?

Tapaseura palkitsi Suomen poliisin

Jyrki Katainen nimettiin Vuoden Käyttäytyjäksi

Peter Nyman ja Seela Sella Hyvien Tapojen Lähettiläiksi

 

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012

Tapaseura valitsi vuoden 2012 teemaksi HYVÄ KÄYTÖS AVAA OVIA’ , joka pyritään sisällyttämään vuoden kaikkiin tapahtumiin. Teemalla on tarkoitus korostaa hyvien käytöstapojen merkitystä ja tärkeyttä - ei vain lapsille ja nuorille, vaan myös meille aikuisille; oikean mallin antamista nuoremmille. Samalla olemme mukana EU:n 2012 teemassa Aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus.

 Perusohjelmassa säilytetään:

  • Kevätretki
  • Valtakunnallinen Hyvien Tapojen Päivä 20.9.2012
  • Vuoden Käyttäytyjä
  • Hyvien Tapojen Lähettiläät, nainen ja mies
  • Koululaisten valitsemat nuorten tapalähettiläät
  • Studia Generalia
  • Vuoden Tapateko

 Uusi hallitus järjestäytyy heti vuosikokouksen jälkeen 14.3.2012.

***

Tapaseura tulee vuoden 2012 aikana tarjoamaan varsinaisen vuosiohjelman lisäksi muitakin erilaisia ja kiinnostavia tapahtumia jäsenilleen. Jokainen meistä voi kutsua mukaan myös yritys- ja yhteisöjäseniä (vuosimaksu 180 e) toimintaamme tukemaan. 

 

TAPAHTUMAT VUONNA 2012

 


Tammikuu
 


24.1. Avattiin ovi Kluuvin Fransmaniin ja kuultiin miten onnistui v. 2011 aloitettu Ruokalistalla hyvät tavat, Vett och etikett – hanke


Helmikuu
 


1.2. Katri Helena -musikaali Helsingin Kaupunginteatterissa

6.2. Piispa Irja Askola vieraanamme Srk:n Annankulman Salissa

29.2. Suojelupoliisin ovi avautui 40 ensimmäiselle ilmoittautuneelle.
Toinen vierailu pyritään järjestämään kevään aikana.


Maaliskuu


14.3. Vuosikokous Työ- ja elinkeino-ministeriö, TEM


Huhtikuu


27. - 29.4 Kevätretki Allegrolla Pietariin


Toukokuu


23.5. Tanska on EU-isäntämaa ja Tanskan suurlähettiläs Jens-Otto Horslund toivottaa tapaseuralaiset tervetulleeksi virka-asuntoonsa. Saamme ajankohtaiskatsauksen Tanskan poliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen sekä Suomen ja Tanskan välisiin suhteisiin. Kuulemme tämän päivän Tanskasta ja tanskalaisten elämästä sekä tapakulttuurista. Tilaisuuden lopuksi on tarjolla kahvia ja tanskalaisia wienerleipiä. Mukaan mahtuu 30 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

29.5. Jännityksellä odotettu Suojelupoliisin 2. vierailuaika järjestyi! Kiitos isäntämme, apulaispäällikkö Olli Kolstelan. Tilaisuus on tarkoitettu ensisijaisesti niille jäsenille, jotka eivät mahtuneet mukaan ensimmäiselle vierailulle, joten hyvä varasijalle jäänyt: ilmoittauduthan uudelleen sihteerille, jos uusi ajankohta sopii.

 


Kesäkuu


World Design Capital Helsinki 2012 eli WDC2012 -tapahtuma


Heinäkuu


Pyhäniemen kartanon konsertti

Savonlinnan 100 v. Oopperajuhlat


Elokuu


23.8. Suomenlinnassa historiaa ja rapuja


Syyskuu


20.9. Valtakunnallinen Hyvien Tapojen Päivä, Säätytalo


Lokakuu


12.10. Silakoita ja ostereita merellä


Marraskuu


Studia Generalia aiheena vuoden teema ’hyvä käytös avaa ovia’


Joulukuu


Joulujuhla Aarikalla ja Vuoden Tapateon palkitseminen