Tulevia jäsentapahtumia

KENRAALI JARMO LINDBERGISTÄ VUODEN 2018 KÄYTTÄYTYJÄ

Tapaseura ry valitsi Vuoden 2018 Käyttäytyjäksi Puolustusvoimain komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg on reipas, reilu ja urheilullinen kenraali, joka kadettiupseerina omaa jo luonnostaan hyvät käytöstavat. Hän on rauhallinen eikä kiihdy kovassakaan paikassa, mikä on hävittäjälentäjälle luontaista. Kenraali Lindberg kannattaa avoimuutta ja taustoittaa ajankohtaisia asioita selkeästi myös sosiaalisen median puolella.

Kenraali Jarmo Lindberg edustaa loistavasti suomalaista upseeria ja Puolustusvoimiamme ja sopii mainiosti Tapaseuran Vuoden käyttäytyjän kriteereihin, perustelee Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä valintaa.

HYVIEN TAPOJEN LÄHETTILÄÄT

Vuoden 2018 Hyvien tapojen lähettiläiksi Tapaseura valitsi maastohiihtäjä Krista Pärmäkosken sekä uutisankkuri, kirjailija Matti Röngän.

Krista Pärmäkoski on sisukas ja päämäärätietoinen maastohiihtäjä. Hän muistaa kuitenkin aina kauniisti kiittää myös tukijoukkojaan. Pärmäkosken tavaramerkkinä on säteilevä hymy, hyvä katsekontakti ja sydämellinen olemus. Krista on käytökseltään loistava esikuva nuorisourheilijoille.

Uutisankkuri, kirjailija Matti Rönkä esiintyy aina asiallisen hienostuneesti luoden ympärilleen arvokkuutta ja hillittyä charmia. Rönkä herättää julkisessa työssään pukeutumisellaan kunnioitusta sekä työtään että katsojia kohtaan.  Rönkä antaa käytöksellään hyvän esimerkin oikeanlaisesta tilannetajusta olipa uutinen iloinen tai murheellinen.

NUORTEN TAPALÄHETTILÄS

Stadin ammattiopiston Meritalon opiskelijakunnan hallitus valitsi Nuorten tapalähettilääksi näyttelijä, käsikirjoittaja/kirjailija Antti Holman.

Valinnan perusteluina korostui Holman positiivisuus. Hän luo olemuksellaan ympärilleen iloa, lämpöä ja pilkettä. Positiivisuudellaan hän tuo nuorille hyvää mieltä ja osoittaa samalla, että huumorilla on mahdollista tarkastella maailmaa ja ympäristöä uudenlaisesta perspektiivistä. Antti Holmassa on myös monesta muusta julkisuuden henkilöstä poikkeava ominaisuus; hän on osoittanut nuorille, että omana itsenään voi päästä kiinni unelmiin ja saavuttaa tavoitteensa.

LUKUSTIPENDIT

Tapaseura jakoi vuonna 2017 lukutaidon edistämiseksi stipendejä kolmen helsinkiläisen koulun viidesluokkalaisille. Tapaseura oli asettanut kriteerit,  joiden perusteella opettajat valitsivat stipendien saajat. Oppilaiden lukuinnostuksen oli pitänyt kohentua ja oppilaan piti esimerkiksi pystyä jakamaan lukukokemuksensa. Koulut joihin stipendit jaettiin olivat Meilahden ala-aste, Jakomäen peruskoulu ja Brändö lågstadieskola.

Jakomäen peruskoulu, stipendien luovutuksessa apulaisrehtori Pia Siljala-Kaskelin ja rehtori Jane Majane
Kuvassa Brändö lågstadieskolanin palkitut oppilaat Benjamin Linder ja Mirjam Huovinen

HUOMIONOSOITUS

TAPAKASVATUSVIIKKO

Perusopetuksen tapakasvatuksen edistäminen

Kiitos Tapakasvatusviikosta!

Tapaseura haluaa kiittää erityisesti Opetushallitusta, joka on edistänyt tapakasvatuksen esiintuomista kouluissa innostamalla kouluja toteuttamaan tapakasvatusviikkoa samalla viikolla, jolla toteutetaan Tapaseuran järjestämä tapapäivä 20. syyskuuta.

Tapakasvatusviikko on ollut kolmevuotinen painotus opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen välisessä tulossopimuksessa. Valtakunnallinen tapakasvatusviikko järjestettiin syyskuussa, viikolla 38, vuosina 2013, 2014 ja 2015.  Näiden vuosien aikana Opetushallitus kannusti kouluja kiinnittämään erityistä huomiota hyviin tapoihin. Tarkoituksena oli, että koulut järjestivät tapakasvatusta tukevaa toimintaa päivänavausten yhteydessä, eri oppiaineissa, välitunneilla, kouluruokailun aikana, kerhoissa tai koulun muussa toiminnassa.
Opetuksen tueksi Opetushallitus tuotti ja keräsi materiaalia opettajille suunnattuun ja Edu.fiverkkopalveluun osoitteeseen www.edu.fi/tapakasvatus. Mukaan saatiin mm. kirjailija Kirsti Mannisen ja opettaja Laura Mannisen tarinoita ja jatkokertomuksia sekä pelejä oheistehtävineen. Osana tapakasvatusviikkoa Opetushallitus järjesti Hyvät tavat jakoon  -kuvakilpailun sekä elokuvakilpailun. Näistä saadut materiaalit ovat  jatkuvasti tukemassa koulujen kasvatustehtävää.

Opetushallitus kannustaa #tapakasvatus# –sivuillaan edelleen kouluja osallistumaan tapakasvatusviikkoon viikolla 38 vaikkakaan ei tuota erillistä materiaalia ko. teemaan. Tapakasvatuksen teemaviikko on edelleen tilaisuus yhdistää oppilaiden osallistuminen sekä tapakulttuurin opettaminen kouluissa.

Ennen Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälän siirtymistä toisiin tehtäviin Tapaseuran hallitus kävi kiittämässä häntä monivuotisesta yhteistyöstä.  Tapaaminen oli lämminhenkinen ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että hyvät tavat ovat elämää tasapainottava tuki ja yhteistyön onnistumisen perusta jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.  Pääjohtaja Pitkälä vastaanotti jo vuonna 2014 kunniakirjan, jolloin Tapaseura valitsi tapakasvatusviikon vuoden tapateoksi.   Tapaseurassa toivomme, että työ hyvien tapojen edistämiseksi jatkuu Opetushallituksen kanssa yhtä miellyttävän yhteistyön merkeissä kuin tähänkin asti.

Merja Lehtonen

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä palaa Espoon sivistystoimenjohtajaksi viisivuotisen OPH-kauden nyt päättyessä. Syyskuussa vietettävästä valtakunnallisesta Tapakasvatusviikosta kävivät häntä 28.11.2016 kiittämässä Tapaseuran hallituksen Annamaija Aro, Heli Koivuniemi, Merja Lehtonen ja Kaarina Suonperä.