Ajankohtaista

LUKUSTIPENDIT
 

Tapaseura jakoi vuonna 2017 lukutaidon edistämiseksi stipendejä kolmen helsinkiläisen koulun viidesluokkalaisille. Tapaseura oli asettanut kriteerit,  joiden perusteella opettajat valitsivat stipendien saajat. Oppilaiden lukuinnostuksen oli pitänyt kohentua ja oppilaan piti esimerkiksi pystyä jakamaan lukukokemuksensa. Koulut joihin stipendit jaettiin olivat Meilahden ala-aste, Jakomäen peruskoulu ja Brändö lågstadieskola. 

Jakomäen peruskoulu, stipendien luovutuksessa apulaisrehtori Pia Siljala-Kaskelin ja rehtori Jane Majane
Kuvassa Brändö lågstadieskolanin palkitut oppilaat Benjamin Linder ja Mirjam Huovinen

MUOTOILIJA ANU PENTIKISTÄ VUODEN 2017 KÄYTTÄYTYJÄ

Tapaseura ry valitsi Vuoden 2017 Käyttäytyjäksi muotoilija Anu Pentikin.

 

Pentikin perustaja, nykyinen taiteellinen johtaja Anu Pentik on toteuttanut haaveensa kovalla työllä, sitkeydellä ja luovuudella. Pentikin taide on koskettanut vuosikymmenien ajan lukuisia suomalaisia. Pentikin Kolme tilaa –näyttely oli osa virallista Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa. Näyt­te­lys­sä esil­lä ol­leen Sii­vet kan­taa -te­ok­sen Anu Pen­tik lah­joit­ti Uu­del­le las­ten­sai­raa­lal­le. 

Huolimatta taloussuhdanteista ja ajoittain vaikeistakin ajoista Anu Pentik on määrätietoisuudellaan ja avoimella mielellään uudistanut toimintaa ja selättänyt haasteet. Silti Pentikin tuotteisiin sisältyy aina Anun toiveiden mukaan sellaisia viestejä kuten lämpö, koti, turvallisuus ja pitkä käyttöikä.

Ideoita ja elämäniloa pursuava taiteilija on myös loistava henkilöjohtaja, joka osaa antaa kiitosta henkilökunnalleen. Hän pitää yllä positiivista ja innostavaa ilmapiiriä, puheenjohtaja Kaarina Suonperä perusteli valintaa.

 
HYVIEN TAPOJEN LÄHETTILÄÄT

 

Vuoden 2017 Hyvien tapojen lähettiläiksi Tapaseura valitsi Suomen Kansallisoopperan taiteellisen johtajan, oopperalaulaja Lilli Paasikivi-Ilveksen sekä toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonheimon.

Lilli Paasikivi-Ilves on sanavalmis oopperaevankelista. Hän on näkemyksellinen taiteellinen johtaja, joka on innostanut yhä suurempaa yleisöä nauttimaan kulttuurista ja näkemään oopperan monitaideteoksena. Lilli levittää ympärilleen positiivista energiaa ja on muun muassa puolustanut Suvivirren asemaa suomalaisessa laulutraditiossa. Paasikivi-Ilves on lukuisissa haastatteluissa korostanut perhearvoja ja antanut  vinkkejä ruuhkavuosista selviytymiseksi.

Kimmo Ohtonheimo (ent. Ohtonen) on auttanut meitä pohtimaan luontosuhdettamme monelta eri kannalta ja sitä, miltä metsäluontomme tulevaisuus näyttää. Ohtonheimo keskustelee mielellään ihmisten ja luonnon rinnakkaiselosta sekä siitä, miten luonto voi vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Kiitos Kimmon aktiivisuuden, saamme seurata myös sosiaalisen median kautta eläinten elämää suomalaisen kulttuurimaiseman keskellä. 
 

NUORTEN TAPALÄHETTILÄS

Heinolan lukion opiskelijakunta valitsi Nuorten tapalähettilääksi jääkiekkoilija Lasse Kukkosen, joka on Oulun Kärppien ja Suomen maajoukkueen kapteeni.

 

 

Lisätiedot:
Tapaseura ry:n puheenjohtaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä 
puh. 0400 405 563, kaarina@kaarinasuonpera.fi

 

 

Tapaseura nimeää keulakuvikseen henkilöt, jotka ovat julkisuudesta tuttuja ja antavat omalla esimerkillään ja omilla elämänratkaisuillaan sekä käytöksellään kanssaihmisilleen positiivisen ja rohkaisevan käyttäytymismallin. Vuoden käyttäytyjinä aiempina vuosina ovat olleet muun muassa keihäänheittäjä Tero Pitkämäki, kauppaneuvos Satu Tiivola, psykiatri Raisa Cacciatore, eduskunnan puhemies Maria Lohela, jääkiekkoilija Ville Peltonen sekä piispa Irja Askola. 

EDUSKUNNAN PUHEMIES MARIA LOHELASTA VUODEN 2016 KÄYTTÄYTYJÄ

Tapaseura ry. valitsi Vuoden 2016 Käyttäytyjäksi eduskunnan puhemies Maria Lohelan.

 

  • Eduskunnan puhemies Maria Lohela on asettautunut politiikan ulkopuolelle ja korostanut, että puhemiehenä hän tulee pitämään yllä kansanedustajien hyvää toimintaympäristöä ja eduskunnan toiminnan vakautta. Maria Lohela on puhemiehenä ja puheenvuoroja jakaessaan toiminut tyylikkäästi, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Puhemies Lohela toivoo jokaisen kansanedustajan muistavan, että kansanedustajilta edellytetään arvokasta ja toista henkilöä kunnioittavaa käytöstä. Nuorena puhemiehenä Maria Lohela on osoittanut osoittavansa määrätietoinen ja arvostelua pelkäämätön hyvien tapojen säilyttäjä ja edistäjä. Puhemies on myös muistuttanut asiallisen ja siistin pukeutumisen merkityksestä, puheenjohtaja Kaarina Suonperä perusteli valintaa.


HYVIEN TAPOJEN LÄHETTILÄÄT

Vuoden 2016 Hyvien tapojen lähettiläiksi Tapaseura valitsi yrittäjä, juontaja, evankelista Anne Pohtamo-Hietasen sekä entisen freestyle-laskija Pekka Hyysalon.

  • Anne Pohtamo-Hietanen on aina ollut säntillinen ja hoitanut velvollisuutensa tunnollisesti. Hän on kasvanut nuoruutensa kauneuskuningattaresta ihastuttavaksi perheenäidiksi ja aina tyylikkääksi aikuiseksi naiseksi, joka hallitsee erinomaisesti tilannepukeutumisen. Pohtamo-Hietanen on lausahtanut, että nainen on kauneimmillaan ollessaan onnellisimmillaan. Jokaisesta naisesta tulee onnellisuus esiin sisäisenä hehkuna.
     
  • Loukkaantunut freestyle-laskija Pekka Hyysalo huokuu positiivista asennetta. Sympaattinen Hyysalo kiertää maata puhumassa kuntoutumistarinastaan ja luo uskoa toipumiseen muillekin päävamman saaneille. Viime keväänä perustetussa FightBack-keskuksessa on autettu jo monia aivovammapotilaita kuntoutumaan. Pekka Hyysalo on loistava esimerkki sisusta, peräänantamattomuudesta ja positiivisesta elämänasenteesta, jonka suusta ei voi kuvitella tulevan pahoja tai rumia sanoja. Valinta sopii näin erityisen hyvin Tapaseuran vuoden teemaan STOP kiroilulle, hyvä käytös - kiroilematta paras.
     

NUORTEN TAPALÄHETTILÄÄT

Omnian ammattiopisto/ArtOmnian artesaaniopiskelijat valitsivat tämänvuotiset nuorten hyvien tapojen lähettiläät. Valituiksi tulivat laulaja, sanoittaja, näyttelijä Paula Vesala sekä jääkiekkoilija Jesse Puljujärvi.

HUOMIONOSOITUS
 

TAPAKASVATUSVIIKKO
 

Perusopetuksen tapakasvatuksen edistäminen
 

Kiitos Tapakasvatusviikosta!


Tapaseura haluaa kiittää erityisesti Opetushallitusta, joka on edistänyt tapakasvatuksen esiintuomista kouluissa innostamalla kouluja toteuttamaan tapakasvatusviikkoa samalla viikolla, jolla toteutetaan Tapaseuran järjestämä tapapäivä 20. syyskuuta.


Tapakasvatusviikko on ollut kolmevuotinen painotus opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen välisessä tulossopimuksessa. Valtakunnallinen tapakasvatusviikko järjestettiin syyskuussa, viikolla 38, vuosina 2013, 2014 ja 2015.  Näiden vuosien aikana Opetushallitus kannusti kouluja kiinnittämään erityistä huomiota hyviin tapoihin. Tarkoituksena oli, että koulut järjestivät tapakasvatusta tukevaa toimintaa päivänavausten yhteydessä, eri oppiaineissa, välitunneilla, kouluruokailun aikana, kerhoissa tai koulun muussa toiminnassa.
Opetuksen tueksi Opetushallitus tuotti ja keräsi materiaalia opettajille suunnattuun ja Edu.fiverkkopalveluun osoitteeseen www.edu.fi/tapakasvatus. Mukaan saatiin mm. kirjailija Kirsti Mannisen ja opettaja Laura Mannisen tarinoita ja jatkokertomuksia sekä pelejä oheistehtävineen. Osana tapakasvatusviikkoa Opetushallitus järjesti Hyvät tavat jakoon  -kuvakilpailun sekä elokuvakilpailun. Näistä saadut materiaalit ovat  jatkuvasti tukemassa koulujen kasvatustehtävää.


Opetushallitus kannustaa #tapakasvatus# –sivuillaan edelleen kouluja osallistumaan tapakasvatusviikkoon viikolla 38 vaikkakaan ei tuota erillistä materiaalia ko. teemaan. Tapakasvatuksen teemaviikko on edelleen tilaisuus yhdistää oppilaiden osallistuminen sekä tapakulttuurin opettaminen kouluissa.


Ennen Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälän siirtymistä toisiin tehtäviin Tapaseuran hallitus kävi kiittämässä häntä monivuotisesta yhteistyöstä.  Tapaaminen oli lämminhenkinen ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että hyvät tavat ovat elämää tasapainottava tuki ja yhteistyön onnistumisen perusta jatkuvasti muuttuvassa maailmassa.  Pääjohtaja Pitkälä vastaanotti jo vuonna 2014 kunniakirjan, jolloin Tapaseura valitsi tapakasvatusviikon vuoden tapateoksi.   Tapaseurassa toivomme, että työ hyvien tapojen edistämiseksi jatkuu Opetushallituksen kanssa yhtä miellyttävän yhteistyön merkeissä kuin tähänkin asti.


Merja Lehtonen
 

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä palaa Espoon sivistystoimenjohtajaksi viisivuotisen OPH-kauden nyt päättyessä. Syyskuussa vietettävästä valtakunnallisesta Tapakasvatusviikosta kävivät häntä 28.11.2016 kiittämässä Tapaseuran hallituksen Annamaija Aro, Heli Koivuniemi, Merja Lehtonen ja Kaarina Suonperä.